Oud-wethouder beschuldigd van financieel misbruik hoogbejaarde vrouw
22 augustus 2024 om 10:28
2 minuten lezen

Oud-wethouder beschuldigd van financieel misbruik hoogbejaarde vrouw

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt een wethouder uit Rhenen ervan een hoogbejaarde vrouw 60.000 euro afhandig te hebben gemaakt. Jan F. zorgt er al 14 jaar dat de 88-jarige vrouw haar geldzaken op orde heeft, maar heeft zichzelf hier ook mee verrijkt. Hij zou grote bedragen hebben overgemaakt naar zijn eigen rekening. Ook gebruikte hij de pinpas van kwetsbare vrouw om zijn eigen boodschappen mee te doen en zijn auto vol te tanken. F. betaalde zelfs zijn huur van haar geld en liet haar opdraaien voor luxe vakanties, samen met de wethouder en zijn vrouw. Het OM eiste in de rechtbank een terugbetaling van het bedrag, inclusief rente. Dit meldt RTV Utrecht. 

Twaalf jaar geleden overtuigde de voormalig wethouder de bejaarde vrouw om haar huis te verkopen. In haar testament liet hij vervolgens vastleggen dat het veel grotere appartement dat ze daarna aanschafte, na haar overlijden voor F. en zijn echtgenote zou zijn.

Vergevorderde dementie 

De vrouw is inmiddels 88 jaar oud en woont met vergevorderde dementie in een verpleeghuis. Zij kan zich niets herinneren van de oplichting. In 2017 begon zij echter hevig te twijfelen aan de goede bedoelingen van de wethouder, nadat zij las over grootschalige fraude en witwissen door hem en zijn zoon. Vervolgens zocht zij haar bankrekeningen op en zag ze dat de 155.000 euro van haar verkochte woning er niet meer was. De vrouw deed aangifte.

Wilsonbekwaam

F. ontkent alle aantijgingen en zegt dat de partner van de vrouw hem had gevraagd om na zijn overlijden voor hem te zorgen. In 2012 en 2013 ging er veel geld naar het aankoopproces van haar nieuwe woning. Volgens F. ging het om leningen, waarvan hij een groot deel nog niet had kunnen terugbetalen. Hierover is niets op papier vastgelegd. De oud-wethouder zegt dat dit niet past bij de vriendschap die zij hadden. F. was in het bezit van een volmacht voor het regelen van geldzaken voor de vrouw, maar die zou pas geldig zijn bij door een arts vastgestelde wilsonbekwaamheid. Een verklaring van een arts was er niet en pas na de aangifte in 2017 verslechterde de dementie van de vrouw.

Een strafeis is nog niet uitgesproken, die komt waarschijnlijk pas eind september.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Meeste ouderen in Nederland blijken zich behoorlijk gelukkig te voelen

    Vandaag om 10:28
    • Ouderenzorg

    ‘Leeftijdsdiscriminatie schaadt gezondheid ouderen’

    Vandaag om 09:18