3 juli 2023 om 08:53
< 1 min lezen

OM eist maximale taakstraf voor plegen zorgfraude

Tegen een 63-jarige man uit Culemborg is een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden geëist voor het plegen van zorgfraude. De verdachte heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) op grove wijze misbruik gemaakt van de regeling met het persoonsgebonden budget (pgb). Daarom vindt de officier van justitie dat de man ook 107.662 euro moet terugbetalen aan de overheid. De verdacht heeft bekend en noemt het zelf gemakzucht en natte vingerwerk. Dit meldt het OM. 

Drie jaar lang (tussen 2017 en 2020) zou de man geen zorg hebben verleend aan drie mensen uit Assen en Hoogeveen, terwijl hij daarvoor wel geld ontving. Hij diende de urenbriefjes namelijk gewoon in. In de ogen van officier van justitie pleegde hij daarmee valsheid in geschrift.

Zestien uur per dag

De verdachte declareerde volgens het OM soms tot wel zestien uur per dag. Opmerkelijk is dat deze zorg werd verleend aan verschillende patiënten, op verschillende plekken, op hetzelfde moment. Ook pinde de man geld in Culemborg of in het buitenland, terwijl hij volgens zijn declaraties op dat moment vier tot acht uur zorg verleende in Assen.

Onafgebroken declareerde de verdachte ook geld voor de door hem verleende zorg van negen dagdelen per week, zonder dat er in een jaar vakanties of vrije dagen tussen zaten. Uit onderzoekt blijkt dat de man op de door hem aangegeven uren niet aanwezig was op de plek waar hij moest zijn. Eén van de mannen aan wie hij zorg zou hebben verleend, zegt sinds 2017 geen begeleiding meer gehad te hebben. Ook verklaart hij dat de declaraties die vanaf dat moment zijn ingediend, vals zijn.

Maximale taakstraf

De officier van justitie eist de maximale taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf. “Er is sprake van structurele zorgfraude gedurende een lange periode, puur vanuit geldelijk gewin”, waarbij hij het de verdachte aanrekent misbruik te hebben gemaakt van gelden die zijn bedoeld voor de zwakkeren in onze samenleving.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Cliënten T-zorg Rotterdam krijgen onterechte brief over directe stopzetting thuiszorg

    Gisteren om 09:50
    • Gehandicaptenzorg

    Sociale netwerken spelen cruciale rol bij werk voor mensen met beperking

    10 januari 2025 om 12:54