Normal_elderly-care-2023-11-27-05-19-03-utc

Ouderenzorg is een onderdeel van de gezondheidszorg die zich richt op het welzijn van oudere volwassenen. Naarmate de bevolking vergrijst, wordt het steeds belangrijker om te begrijpen welke zorg en ondersteuning beschikbaar zijn om de gezondheid en levenskwaliteit van ouderen te verbeteren. Wij beantwoorden de veelgestelde vragen over de ouderenzorg, waaronder: Wat is ouderenzorg? Wat is preventieve zorg? En welke disciplines zijn er in de zorg? Wij vertellen jou alle aspecten van ouderenzorg en hoe deze bijdragen aan het welzijn van ouderen.

Wat is ouderenzorg?

Ouderenzorg zijn de verschillende diensten en ondersteuningen die zich richten op de gezondheid en het welzijn van ouderen. Deze zorg kan variëren van medische behandelingen en verpleging tot hulp bij dagelijkse activiteiten en emotionele ondersteuning. Het doel van ouderenzorg is om oudere volwassenen te helpen een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te behouden, ongeacht hun fysieke of mentale beperkingen. Ouderenzorg kan thuis worden gegeven, in gemeenschapscentra, of in gespecialiseerde zorginstellingen zoals verpleeghuizen en bejaardentehuizen.

Wat is preventieve zorg?

Preventieve zorg is een essentieel onderdeel van ouderenzorg, gericht op het voorkomen van ziekten en gezondheidsproblemen voordat ze optreden. Door zich te richten op preventie, helpt ouderenzorg mensen om langer gezond en zelfstandig te blijven. Er zijn veel verschillende vormen van preventieve zorg.

Regelmatige gezondheidscontroles. Dit zijn medische onderzoeken die eens in de zoveel tijd worden uitgevoerd om vroegtijdig potentiële gezondheidsproblemen te achterhalen en voorkomen.

Vaccinaties. Dit beschermt ouderen tegen ziekten zoals griep en longontsteking die vaak ernstiger zijn voor deze doelgroep.

Gezonde levensstijl bevorderen. Dit is advies en ondersteuning bij voeding, lichaamsbeweging en stoppen met roken om de algehele gezondheid te verbeteren.

Valpreventie. Eentraining, en daarbij aanpassingen in de woning, om het risico op vallen te verminderen.

Welke disciplines zijn er in de zorg?

Ouderenzorg is een breed veld waarin verschillende specialisten samenwerken om uitgebreide zorg en ondersteuning te bieden. De belangrijkste disciplines in de ouderenzorg zijn: geriatrie, verpleegkunde, fysiotherapie, ergotherapie, psychologie, maatschappelijk werk en voedingsdeskundigen.

Geriatrie

Geriatrie zijn artsen die gespecialiseerd zijn in de gezondheidszorg voor ouderen. Zij richten zich op het behandelen van ouderdomsgerelateerde aandoeningen en het verbeteren van de levenskwaliteit van ouderen.

Verpleegkunde

Verpleegkundigen spelen een cruciale rol in de dagelijkse zorg van ouderen, waaronder het toedienen van medicijnen, wondverzorging en ondersteuning bij persoonlijke hygiëne.

Fysiotherapie

Fysiotherapeuten helpen ouderen om hun mobiliteit en fysieke functie te behouden of te verbeteren door middel van oefeningen en revalidatieprogramma's.

Ergotherapie

Ergotherapeuten helpen ouderen om dagelijkse activiteiten uit te voeren en hun zelfstandigheid te behouden door hulpmiddelen en aanpassingen in de leefomgeving.

Psychologie

Psychologen bieden ondersteuning bij geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst, die vaak voorkomen bij ouderen.

Maatschappelijk werk

Maatschappelijk werkers helpen ouderen en hun families met het navigeren door zorgsystemen, het regelen van thuiszorg en het bieden van emotionele ondersteuning.

Voedingsdeskundigen

Voedingsdeskundigen geven advies over een gezond dieet dat past bij de specifieke behoeften van ouderen, om zo hun algehele gezondheid te bevorderen.

Alle informatie op de Nationale Zorggids

Nu ben jij helemaal op de hoogte van alle informatie over de ouderenzorg. Heb je meer vragen over dit onderwerp of andere aspecten binnen de zorg? Bekijk dan de Nationale Zorggids. Op de gids vind je allerlei informatie en nieuws over de zorg. 

Door: Nationale Zorggids / Michelle Klos