Normal_doctor-and-patient-handshake-2023-11-27-05-21-22-utc

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft deze week nieuwe, verhoogde tarieven gepubliceerd voor kortdurende zorgvormen zoals eerstelijnsverblijf en crisiszorg in de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze aanpassing wordt verwelkomd door zorgorganisaties, aangezien het een erkenning is voor het belang van deze vormen van zorg, die cruciaal zijn voor mensen die tijdelijk zorg nodig hebben, bijvoorbeeld als overbrugging na een ziekenhuisopname of om ziekenhuisopname te voorkomen, dit meldt ActiZ.

Ton Poos, voorzitter van de ActiZ kerngroep Revalidatie & Herstel en zorgbestuurder bij Vilente, stelt: “De verhoging van tarieven voor zorgvormen zoals eerstelijnsverblijf en crisiszorg is een erkenning voor het belang van deze zorg voor mensen én ons zorgstelsel.” Hij voegt toe dat het nu aan zorgverzekeraars en zorgorganisaties is om met de nieuwe tarieven en beleidsregels passende contracten te sluiten.

Structurele betaaltitel voor complexe zorg

Daarnaast is ActiZ verheugd over de introductie van een structurele betaaltitel voor complexe zorg aan zelfstandig wonende ouderen en hun naasten. Poos benadrukt het belang van deze ontwikkeling: “Ester Bertholet heeft pionierswerk verricht als specialist ouderengeneeskunde in de wijk en laat al jaren zien dat deze zorg goed werkt. Een structurele betaaltitel maakt het ook voor andere zorgverleners of zorgorganisaties aantrekkelijk om dit ook te kunnen doen.”

Tot nu toe moest deze Multidisciplinaire Eerstelijns Ouderenzorg (MESO) met een specialist ouderengeneeskunde vaak gefinancierd worden vanuit innovatiefondsen of andere tijdelijke financieringsbronnen. Met de nieuwe trajectfinanciering voor kwetsbare oudere patiënten, gecreëerd door de NZa vanuit de Gespecialiseerde Zorg voor Specifieke Patiëntgroepen (GZSP), wordt er vanaf 2025 een vaste basis gelegd.

Visie eerstelijnszorg 2030

Poos merkt op dat ook het tarief voor GZSP is verhoogd, wat samen met de nieuwe beleidsregels helpt bij de beweging om meer zorg vanuit de eerste lijn te kunnen bieden. “De herijkte tarieven en beleidsregels sluiten goed aan bij de Visie eerstelijnszorg 2030 waar we als ActiZ met veel partijen aan werken. De basis ligt er, nu moeten we er mee aan de slag,” aldus Poos.

Vooruitzichten

De verhoogde tarieven bieden een perspectief voor zorgorganisaties die deze cruciale zorg als hub naar huis bieden. ActiZ heeft zich ingezet om de tarieven meer te laten aansluiten op de daadwerkelijke kosten die zorgorganisaties maken. De samenwerking met de NZa en de mogelijkheid om ook naar de inhoud van de zorg te kijken, in plaats van alleen naar de historische kostprijsontwikkeling, wordt door ActiZ als zeer positief ervaren.

Deze ontwikkelingen markeren een belangrijke stap vooruit in het bieden van passende zorg aan ouderen, waardoor zij langer thuis kunnen blijven wonen in een veilige en ondersteunende omgeving.