Een herhaalvaccinatie tegen kinkhoest bij kinderen en volwassenen leidt tot een betere afweer tegen de ziekte. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor jonge ongevaccineerde kinderen, maar ook ouderen kunnen er ernstig ziek van worden. Doordat de vaccinatie ertegen al sinds 1957 in het Rijksvaccinatieprogramma zit, is het aantal baby’s met kinkhoest heel erg afgenomen. Toch komt kinkhoest de laatste jaren weer steeds vaker voor, deels doordat de bescherming door de huidige vaccinatie na een aantal jaren weer afneemt. Dit meldt het RIVM.
Omdat kinkhoest weer vaker voorkomt, wilde onderzoeker Pauline Versteegen weten wat het effect is van extra herhaalvaccinatie. Uit haar onderzoek blijkt dat alle onderzochte leeftijdsgroepen (7 tot 70 jaar) goed op de extra prik reageerden, maar deze is niet voor iedereen nuttig. Voor bijvoorbeeld schoolkinderen en tieners die als kind al tegen kinkhoest gevaccineerd waren is de prik niet per se van grote meerwaarde. Zij hebben namelijk redelijk milde klachten bij een besmetting.
Vanaf 50 jaar
Bij volwassenen vanaf 50 jaar en bij bepaalde risicogroepen met onderliggende aandoeningen zorgt de ziekte vaker voor complicaties. Een herhaalvaccinatie tegen kinkhoest kan voor hen wel gezondheidsvoordelen opleveren bij een kinkhoestbesmetting.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky