Ouderen praten vaak niet over rouw bij verlies van dierbare
Ouderen die een dierbare hebben verloren, praten daar vaak niet over. Ze vinden de dood geen onderwerp om anderen mee lastig te vallen, blijkt uit signalen die hulpverleners van KBO-Brabant hebben binnengekregen. De organisatie gaat samen met de Vereniging leven de honderden vrijwilligers bijscholen op het gebied van rouwondersteuning. Dit meldt Vereniging leven met dood.
Nederlanders leren volgens de organisaties pas om te gaan met verlies van een dierbare, als ze met een overlijden worden geconfronteerd. Goede en betrouwbare informatie blijkt hard nodig om mensen te helpen omgaan met het verlies. Vaak blijven nabestaanden stil over hun rouwgevoelens. Ze blijven liever stil, omdat ze denken dat anderen niet met het onderwerp belast willen worden.
Meer rouw achter de voordeur dan verwacht
Vrijwilligers van KBO-Brabant zien ook dat er meer rouw achter de voordeur bij ouderen is dan verwacht. Zij willen ondersteuning bieden bij rouwverwerking en daarom gaan ze daar samen met Vereniging leven met dood aan de slag. De vrijwilligers krijgen scholing in het onderkennen van de behoefte aan meer informatie. En als een oudere daar behoefte aan heeft, kunnen ze ondersteuning bieden.
Voorlichting over omgang met rouw en verlies
“De Vereniging leven met dood zal aan de grote groep vrijwilligers van KBO-Brabant voorlichting geven over ons ondersteuningsaanbod op het gebied van omgang met rouw en verlies”, vertelt Ellen van Son, directeur van de Vereniging. “In praktische workshops nemen wij ze mee in de wereld van verlies en rouw. Tips over wat te doen in een gesprek – en vooral ook wat niet te doen – vormen de rode draad in deze workshops.”
Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: Vereniging leven met dood