Ouderen van nu verwachten volgens ANBO onterecht dat zij straks dezelfde zorg krijgen als hun eigen ouders kregen. De realiteit is dat ouderen steeds vaker hun eigen boontjes moeten doppen en zelf een geschikte woonruimte moeten vinden. Hulp? Die kunnen ze vinden bij elkaar. Dit meldt ANBO.
Volgens de seniorenorganisatie kwamen er verrassende antwoorden uit een onderzoek onder 8.000 ouderen over de toekomst. Zo heeft 20 procent van de senioren geen idee hoe ze 24-uurszorg kunnen oplossen. Want dat is waar de zorg naartoe gaat: steeds vaker moeten ouderen oplossingen vinden binnen hun sociale netwerk. Maar zodra iemand acuut dag- en nachtzorg nodig heeft, weten veel senioren niet wat ze moeten doen. 42 procent denkt dat hun partner dit samen met de thuiszorg kan opvangen. 20 procent vertrouwt op professionele zorg en de rest verwacht dat hun netwerk de meest urgente hulp kan oppakken, in samenwerking met de thuiszorg.
Woning geschikt voor zelfstandig thuis blijven wonen?
De ondervraagde ouderen willen niet naar een verpleeghuis en zouden het liefst zolang mogelijk in hun eigen huis willen blijven wonen, met eventuele ondersteuning van thuiszorg. Of hun huis daarvoor geschikt is, is een lastigere vraag. Ruim 60 procent denkt in zijn of haar eigen huis te kunnen blijven wonen. Voor de overige groep senioren is de huidige woning daar dus niet geschikt voor. Veel oudere senioren blijken ook een woning te hebben die niet meer passend zou zijn zodra ze zorgbehoevend worden.
Druk op mantelzorg
Bijna 50 procent van de zelfstandig wonende senioren vindt het oneerlijk dat de overheid mantelzorgers als primaire zorgverleners maakt. Op dit moment is 48 procent van de thuiswonende ouderen een mantelzorger voor iemand in zijn of haar omgeving. En dit percentage zal alleen maar toenemen, gezien de vergrijzing en het groeiende tekort aan zorgpersoneel.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky