De kans op een val is kleiner als iemand genoeg beweegt. Ouderen met een verhoogd valrisico, bijvoorbeeld door een eerdere val of mobiliteitsproblemen, hebben meer nodig dan gewone beweging. Zij zouden binnen een valpreventieprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut specifieke oefeningen voor een betere balans en spierkracht moeten doen. Maar hoe motiveer je ouderen om te (blijven) bewegen? Dit meldt VeiligheidNL.
Ouderen kunnen niet gemotiveerd zijn om te bewegen, bijvoorbeeld omdat ze zichzelf niet vertrouwen, angsten hebben of pijn ervaren. Ook spelen de steun van familie en vrienden, de cursuslocatie van een valpreventieprogramma en de kenmerken ervan een rol spelen in (het gebrek aan) motivatie.
Toolkit met praatkaart
Om te begrijpen wat hen tegenhoudt en hoe zij over deze obstakels kunnen heen komen, heeft VeiligheidNL een toolkit ontwikkeld. Daarin zit een praatkaart die zorgverleners helpt om met ouderen over valrisico’s te praten. Ook helpt het hen ouderen aan te moedigen om meer specifiek te bewegen. Een valpreventieprogramma kan pas succesvol gevolgd worden als de oudere geen obstakels ervaart en iemand de motivatie heeft om te (blijven) bewegen, aldus Elvera Overdevest van VeiligheidNL.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky