Vilans Hulpmiddelenwijzer wordt versterkt met kennis ergotherapeuten
De Vilans Hulpmiddelwijzer biedt vanaf nu naast hulpmiddelen ook handelingstips van ergotherapeuten. Projectleider Erik de Jeu: ‘Om een oplossing op maat te kunnen kiezen, is het belangrijk dat bezoekers meerdere opties krijgen aangeboden.’ Doel is verder om de kennis van ergotherapeuten een blijvend en actueel onderdeel te laten zijn. Daarvoor is de Vilans Hulpmiddelenwijzer een samenwerking aangegaan met ErgHandig en Ergotherapie Nederland, meldt Vilans.
Ergotherapeut Marieke Harmer-Bosgoed van ErgHandig: “Als ergotherapeuten kijken we altijd eerst welke mogelijkheden de mens zelf nog heeft. Hoe kunnen we het eigen lichaam en de omgeving inzetten zodat iemand een activiteit weer zelfstandig kan uitvoeren? Dit soort kennis miste nog online en wilden we beschikbaar stellen. Dat we met dit idee een innovatieprijs wonnen, maakt duidelijk dat de meerwaarde ook door anderen wordt gezien.”
Bezoekers blij met toevoegingen
Na een oriëntatieperiode, kwamen de ergotherapeuten van ErgHandig uit bij de Hulpmiddelenwijzer. Projectleider Erik de Jeu: “We hebben de mening van mensen uit de doelgroep gevraagd. Zij waren blij met de toevoegingen, ook omdat handelingen vaak snel en makkelijk kunnen worden toegepast. Samen met de ergotherapeuten hebben we de nieuwe kennis gebundeld in handelingssuggesties en tips. Binnenkort gaan we video- en beeldmateriaal toevoegen om de handelingen nog beter uit te leggen.”
Bijwerken kennis
De kennis van ergotherapeuten blijft in ontwikkeling en moet dan ook steeds weer bijgewerkt worden. De Jeu: “Daarom zijn we naast ErgHandig, ook een samenwerking aangegaan met Ergotherapie Nederland.” Dit is de beroepsvereniging voor ergotherapeuten dat over een netwerk beschikt waarin continu kennis wordt gedeeld.
Bijdragen aan bewustwording
Ergotherapie Nederland is blij om bij te kunnen dragen aan oplossingen op maat. “We willen dat er bij professionals en naasten meer bewustwording hierover ontstaat”, vertelt Lucelle van de Ven, manager inhoudelijk beleid en kwaliteit. “En dat mensen gaan nadenken over: “Maar wat is nu voor deze persoon, in deze situatie handig?” Een goede oplossing leidt tot een succeservaring en dat motiveert mensen om weer naar nieuwe mogelijkheden te zoeken.”
Meer eigen regie
Harmer-Bosgoed: “Mensen kunnen daarnaast alvast de mogelijkheden bekijken als ze moeten wachten op een behandeling. Bezoekers kunnen in gesprek met een ergotherapeut, alvast op zoek gaan naar oplossingen en samen toewerken naar eigen regie. Zo is de bezoeker sneller geholpen en kan het ook zorgkosten besparen.”
Door: Nationale Zorggids