Het verzorgen van jouw tanden is ontzettend belangrijk om klachten te voorkomen. Tandproblemen ontstaan namelijk door bacteriën die in tandplak zitten. Wanneer jij eet of drinkt blijven er resten achter in jouw mond. Deze resten vormen samen met jouw speeksel een laagje op jouw tanden. Dit laagje noemen we ook wel tandplak. In tandplak zitten veel bacteriën die jouw gebit kunnen aantasten. Wanneer tandplak de buitenste laag van jouw tanden; het glazuur aantast kunnen er gaatjes ontstaan. Om dit te voorkomen is het ontzettend belangrijk om te zorgen voor een goede verzorging van jouw gebit. Wanneer jij jouw gebit niet goed verzorgt, kun je last krijgen van; gevoelige tanden. Gele of bruine plekken op het gebit. Tand- of kiespijn. Ontstoken tandvlees. Een slechte adem of een vieze smaak in de mond. Uiteindelijk kan het zelfs zo zijn dat je jouw tanden verliest en je wellicht een kunstgebit nodig hebt. Mocht een kunstgebit niet passen, is er ook nog de ogelijkheid voor een klikgebit.
Hoe ontstaat tand- of kiespijn
Kiespijn of tandpijn zijn klachten die helaas vaak voorkomen maar ontzettend vervelend zijn. Er zijn verschillende vormen van tand- of kiespijn en daarmee ook verschillende oorzaken. Je kunt onderscheid maken tussen chronische ofwel milde tand- kiespijn of acute en scherpe tand- kiespijn. Chronische tand- of kiespijn heeft meestal een van de volgende oorzaken; gaatjes, ontstoken tandvlees, ontstoken tand of kies, tanderosie, het scheefgroeien van verstandskiezen of blootliggende tandhalzen. Acute kiespijn heeft meestal als oorzaak; een abces, tandletsel, ontstoken wortelkanaal, kies of tandvlees. Het is belangrijk dat tand- of kiespijn zo snel mogelijk wordt behandeld door een tandarts. Welke behandeling er precies nodig is kan bepaald worden wanneer de oorzaak van de tand- of kiespijn duidelijk is. In de meeste gevallen kan tand- of kiespijn eenvoudig opgelost worden door het vullen van gaatjes, je gebit te laten reinigen of door een wortelkanaalbehandeling. In het ergste geval kan het voorkomen dat een tand verwijderd moet worden. Deze kan vervolgens vervangen worden door een tand implantaat.
De beste tips voor het verzorgen van jouw gebit
- Om tand- of kiespijn te voorkomen is het belangrijk om jouw gebit goed te verzorgen. Daarom gingen wij op zoek naar de beste tips voor het verzorgen van jouw gebit;
- Poets je tanden altijd 2 keer per dag, 2 minuten per keer. Het liefst met fluoride tandpasta. Hierbij is het belangrijk om ook jouw tong goed schoon te maken. Dit kun je doen met een tongreiniger waarmee je bacteriën op het achterste gedeelte van jouw tong kunt verwijderen. Op deze manier voorkom je een slechte adem.
- Naast je tanden poetsen is het belangrijk om gebruik te maken van een tandenstoker of ragers. Op deze manier kun je de ruimte tussen jouw tanden en kiezen schoonhouden. Hoe goed je ook poetst, met een tandenborstel kun je deze ruimtes nooit bereiken.
- Poets jouw tanden nooit direct na het nuttigen van eten of drinken. De zuren die in eten en drinken zitten mengen zich namelijk met jouw speeksel dat vervolgens jouw tandglazuur aantast/verzwakt. Door minimaal een half uur te wachten met het poetsen van jouw tanden na het eten, geef je jouw speeksel genoeg tijd om zich te hervormen en te neutraliseren. Anders poets je als het ware het verzwakte glazuur van jouw tanden af.
- Drink zo min mogelijk frisdranken of andere zure dranken. De zuren die in deze dranken zitten zorgen er namelijk voor dat het tandglazuur van jouw tanden verslijt.
- Wetenschappelijk onderzoek heeft aangewezen dat het poetsen met een elektrische tandenborstel effectiever is dan het poetsen met een handtandenborstel. Gebruik dus altijd een elektrische tandenborstel.
- Beperk het aantal eet en drinkmomenten op een dag. Hierdoor krijgt het gebit voldoende tijd om zich te herstellen waardoor je de kans op gaatjes minimaliseert.
Hoe verzorg je een kunstgebit- en klikgebit?
Het verzorgen van een kunstgebit of klikgebit is net zo belangrijk als het verzorgen van een ‘gewoon’ gebit. Ook een kunstgebit moet je namelijk twee keer per dag schoonmaken. Dit doe je het beste met water, zeep en een protheseborstel. Spoel de prothese en de borstel na het reinigen goed af. Om het kapot vallen van een kunstgebit te voorkomen is het aan te raden een doekje of een laagje water in de wasbak te laten staan. Bij een klikgebit is het belangrijk om minimaal een keer per dag de drukknoppen of de steg schoon te maken. Daarnaast moet het gebit zelf elke dag van binnen en van buiten schoongemaakt worden met water en zeep. Tandpasta kan beter vermeden worden omdat deze het oppervlak van het klikgebit ruw kunnen maken. Het advies is om het klikgebit ’s nachts niet te dragen. Dit omdat de speekselproductie ’s nachts vermindert. Dat kan ervoor zorgen dat er makkelijker bacteriën of schimmels kunnen groeien op het klikgebit.