Innovatieve plannen voor uitbreiding hospice ‘Calando’ om toenemende en veranderende zorgvraag te kunnen waarborgen
DIRKSLAND – Hospice Calando wil gaan uitbreiden om toenemende én veranderende vraag naar palliatieve (hospice)zorg op Goeree Overflakkee te kunnen waarborgen. De opnamecapaciteit is momenteel niet toereikend en er kan in de huidige locatie geen plaats geboden worden aan bewoners die specifieke zorg nodig hebben. Er is onderzocht of er uitbreiding mogelijk is door onder andere algehele nieuwbouw op een nieuwe locatie in Middelharnis, waarvoor momenteel plannen worden gemaakt.
Algemeen directeur-bestuurder John Kremers en medisch directeur-bestuurder Heike Noordzij leggen uit waarom deze ingrijpende maatregelen nodig zijn.
Noodzaak
“Allereerst is er, mede door de dubbele vergrijzing, een toenemende vraag naar palliatieve (hospice)zorg. Jaarlijks neemt Calando tussen de 70 en 80 bewoners op. Vanaf 2019 tot heden kon eenzelfde hoeveelheid hospicebewoners echter níet worden opgenomen. Enerzijds door gebrek aan opnamecapaciteit (nu vijf bedden), anderzijds doordat een regulier hospice voor een deel van de zorgvragers niet geschikt is. Calando kan in zijn huidige hoedanigheid geen plaats bieden aan bewoners die specifieke zorg nodig hebben, bijvoorbeeld aan bewoners met dementie of andersoortige gedragsproblematiek” vertelt John.
Maar er speelt meer, gaat John verder. “Door een veranderende sociale kaart en een veranderend zorglandschap wordt er steeds vaker een beroep gedaan op hospicezorg. Zo is er gebrek aan 24-uurs thuiszorg, is verzorgingshuiszorg verdwenen en raakt de mantelzorg steeds meer overbelast. De opnamedruk in de hospices, ook in Calando, neemt hierdoor duidelijk toe. Ook voldoet de huisvesting aan de Vivaldilaan in Dirksland niet meer aan de eisen van deze tijd en kent het huidige gebouw zijn beperkingen. Dat laatste is zeker ook tijdens de coronacrisis pijnlijk naar voren gekomen.”
De huisvesting voldoet niet omdat de huidige bewonerskamers te krap zijn, ze niet allemaal de nodige eigen sanitaire voorzieningen hebben en slecht toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld tilliften en bedden. Daarom wordt binnen Calando al langere tijd nagedacht over plannen voor de toekomst.”
“Calando wil palliatieve zorg verlenen aan íedereen die dat nodig heeft”
Teruggeven
Uiteraard zou Calando zelf de investering van de nieuwbouw niet kunnen bekostigen, benadrukken beide directeur-bestuurders, “maar dankzij de jarenlange financiële steun in de vorm van schenkingen, legaten en erfenissen vanuit de bevolking – welke zijn ondergebracht in het Voorzieningenfonds Calando – kunnen de plannen wel worden gerealiseerd. Calando is dan ook heel blij en dankbaar dat het nu, en op déze manier, iets tastbaars en waardevols aan al die vele begunstigers terug kan geven!”
De Raad van Toezicht is verheugd over de plannen. ” Door deze ontwikkeling kunnen we ons blijven onderscheiden in hoogwaardige zorg in de laatste levensfase en deze zorg op ons eiland behouden”, vertelt Adri Robijn, voorzitter Raad van Toezicht Stichting Palliatieve Zorg Dirksland.
Lees verder