Onderzoek parkinson

De ziekte van Parkinson is een ingewikkelde hersenziekte die ingrijpend kan zijn. Bij mensen met Parkinson sterven hersencellen die dopamine aanmaken langzaam af. Dopamine is een stof in de hersenen die als boodschapper fungeert en een beloningsgevoel veroorzaakt. Door een tekort aan dopamine kunnen  symptomen ontstaan als stijfheid, traag bewegen, trillen, wisselende stemming, vergeetachtigheid, verminderde focus en problemen met slapen.  

De ziekte van Parkinson gaat niet meer over en de symptomen nemen in de loop van de tijd toe. Deze ziekte heeft dan ook impact op de kwaliteit van iemands leven en de directe omgeving.

Het aantal mensen met Parkinson groeit sterk

Meer dan 50.000 mensen in Nederland hebben Parkinson. De verwachting is dat het aantal mensen met de ziekte Parkinson de komende jaren in een rap tempo zal toenemen tot 80.000 in 2040. Sterker nog, het is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld: momenteel zijn er wereldwijd meer dan zeven miljoen mensen met Parkinson. Dat is twee keer zoveel als dertig jaar geleden. 

Waarom is onderzoek naar Parkinson zo hard nodig? Op welke onderzoeksgebieden is Parkinson onderzoek gericht? En wat voor soort onderzoeken lopen er momenteel? Dat lees je hieronder.

Waarom is onderzoek naar Parkinson belangrijk?

Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar de ziekte van Parkinson. Maar tot op heden zijn er nog geen medicijnen beschikbaar die de ziekte kunnen genezen. Daarom is onderzoek naar Parkinson hard nodig. Want door onderzoek te doen naar de ziekte van Parkinson kunnen klachten worden verminderd, de diagnose en behandeling worden verbeterd, gerichter worden gezocht naar nieuwe medicijnen en nieuwe therapieën worden ontwikkeld.

Waar is Parkinson onderzoek op gericht?

Parkinson onderzoek richt zich op de volgende drie niveaus:

  • Onderzoek naar de oorzaak van de ziekte van Parkinson.
  • Onderzoek naar ingrepen die deze hersenziekte kunnen vertragen.
  • Onderzoeksprojecten om het leven van mensen met Parkinson makkelijker te maken.

Het is belangrijk om kennis te vergaren over het ontstaan van Parkinson. Want deze kennis helpt bij de ontwikkeling van nieuwe therapieën. Wat weten we nu over de oorzaak van deze hersenziekte? Waarom sterven de hersencellen die dopamine aanmaken bij mensen met Parkinson af?

Meer onderzoek nodig naar de oorzaak van Parkinson

Ondanks veel onderzoek is de oorzaak van de ziekte van Parkinson nog niet precies bekend. Er zijn wel duidelijke aanwijzingen dat genetische factoren (erfelijke aanleg) en omgevingsfactoren (invloeden van buitenaf) een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson. 

We weten dus ook nog niet waarom de cellen die dopamine aanmaken afsterven. Gelukkig zijn er wel Parkinson behandelingen en medicijnen beschikbaar. Maar die kunnen niet voorkomen dat steeds meer hersencellen afsterven.

Parkinson onderzoek kan helpen om duidelijk te krijgen wat de oorzaak is van deze hersenziekte. Met behulp van onderzoek kan ook een manier worden gevonden om Parkinson uiteindelijk te genezen.  

Lopende Parkinson onderzoeken

Er lopen veel onderzoeken: naar nieuwe medicijnen, naar het ziekteverloop, het verminderen van klachten en het verbeteren van behandelingen. Meer informatie over Parkinson onderzoek en een compleet overzicht van de actuele onderzoeken vind je door te klikken op de link. 

NL-NEUP-240003.