Jongeren inspireren en enthousiasmeren voor een baan in de zorgsector, hoe zorg je daarvoor? Binnen diverse onderdelen van de zorgsector, zoals de ouderenzorg en gehandicaptenzorg, is de vraag naar ‘nieuw personeel’ groot. Vanuit de opleidingen en zorginstellingen wordt van alles gedaan om jongeren te bereiken: vlogs, blogs en inspirerende verhalen. Hoe kunnen zorgwerkgevers het gewenste perspectief bieden aan jongeren?
Werken in de zorg laagdrempelig maken
Mensen met hart voor de zorg zijn er genoeg, en dus is het belangrijk om de stap richting een baan zo klein mogelijk te maken. Zeker binnen specialistische disciplines is het prettig om op een bepaald niveau in te stromen. Een manier om dat voor elkaar te krijgen, is bijvoorbeeld door middel van het leerwerktraject. Jongeren kunnen binnen een dergelijk traject direct starten met werken, en ontwikkelen vervolgens zowel hun theoretische als praktische kennis. Positief voor de zorginstellingen, waar het ruimte creëert binnen de organisatie en de werkdruk onder het huidige personeel verlicht.
Zorginstellingen die staan te springen om personeel, maar niet altijd geschoolde krachten kunnen bereiken, vinden in het leerwerktraject eveneens een mogelijkheid tot maatwerk. Jongeren kunnen binnen het traject als het ware meegroeien met de organisatie en specialisaties eigen maken. Voor het leerwerktraject bestaan aanvullende subsidies, waardoor zorginstellingen de financiële ruimte krijgen om jongeren zelf op te leiden.
Talent met een arbeidsbeperking
Het vinden van geschoold personeel kan voor zorginstellingen een behoorlijke uitdaging zijn. Het vraagt om een creatieve blik. Zo zijn er voldoende zorgtalenten met een arbeidsbeperking, welke binnen een zorginstelling wel degelijk goed werk kunnen doen. Maar draait het binnen de zorg dan niet om efficiency? Steeds vaker wel, maar zelfs dan hoeft een arbeidsbeperking bij jongeren geen belemmering te zijn. Zo kunnen zorginstellingen een beroep doen op loonkostensubsidie. De verminderde arbeidsproductiviteit van jongeren met een beperking kunnen daarmee worden gecompenseerd, terwijl je als zorginstelling er 2 extra handen binnen de organisatie bij krijgt.
Vloggen om bereik te vergroten
Jongeren denken steeds vaker in beelden, en bij de zoektocht naar nieuw personeel is het dan ook belangrijk om nieuwe communicatiemiddelen in te zetten. In diverse sectoren is ‘vloggen’ een bewezen geschikte tool om jongeren te bereiken. Het filmen van de werkplek en werkdag, waardoor mensen écht een idee krijgen hoe het er binnen de zorg aan toe gaat. Mogelijk heb je nu al iemand binnen de organisatie rondlopen die deze handschoen op wil pakken. Het bereik van zorginstellingen onder jongeren kan dankzij deze nieuwe vorm van communicatie spectaculair groeien.
Perspectief bieden voor jongeren: de zorg staat de komende jaren voor een enorme uitdaging. Dit is het gevolg van oudere werknemers die richting de pensioenleeftijd lopen, en het groeiend aantal mensen met een zorgvraag. Pakken zorginstellingen de handschoen in de komende jaren op?