Financial lease wordt steeds populairder voor zzp’ers. Dit betekent dat je meteen economisch gezien eigenaar bent van de auto. Je betaalt alleen een maandelijks bedrag om de leaseauto af te lossen, en vervolgens is de auto officieel van jou. Als je als zzp’er in de zorg werkt, komt hier echter wel wat meer bij kijken. Hieronder lees je een aantal punten waar je op kunt letten als je een bedrijfsauto gaat leasen in de zorg.
Geen btw
Als zzp’er in de zorg ben je niet btw-plichtig. Dit houdt in dat je over jouw gewerkte uren geen btw hoeft af te dragen aan de Belastingdienst en je hoeft de btw niet te factureren. Dit betekent dus ook dat je helaas geen btw kunt terugvragen. Een bedrijfswagen leasen als zzp’er in de zorg kan wel, maar dan moet je wel de btw vooruitbetalen. Als zelfstandige in de zorg kan dit een flinke investering zijn. Gelukkig bestaan er wel enkele partijen die hier een oplossing op hebben gevonden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een tweedehandsauto waarvan de btw-betaling al is voldaan.
Btw meefinancieren
Als je toch liever in een auto rijdt waar btw op zit, kun je ervoor kiezen om de btw te laten financieren door de bank. Normaal gesproken moet je namelijk de btw zelf aanbetalen, maar dit kan zo oplopen tot de duizenden euro’s. Voor de gemiddelde mens kun je dit niet binnen een paar seconden op tafel leggen. Als je als zzp’er in de zorg werkt, is het zeker aan te raden om de btw voor te financieren door de bank. Met andere woorden betaal je het volledige btw-bedrag in gedeeltes, samen met het maandelijkse bedrag dat je betaalt om de leaseauto af te lossen. Zo voorkom je dat je het volledige btw-bedrag in een keer hoeft neer te leggen. Voor zorgmedewerkers is dit meestal een goede optie, wat ook nog eens een hoop spaargeld scheelt. Als je hiervoor kiest, let er dan wel op dat er geen rente wordt gerekend over het maandelijkse btw-bedrag.
Leasevorm
Je kunt ervoor kiezen om de bedrijfsauto financial te leasen of operational te leasen. Bij financial lease ben je meteen eigenaar van de auto op economisch gebied. Als het leasecontract is afgelopen, kun je dus alsnog genieten van jouw bolide. Wel ben je zelf verantwoordelijk voor kosten als de wegenbelasting, verzekeringen en de nodige onderhoudsbeurten. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto, wat betekent dat zij moeten opdraaien voor de bovengenoemde kosten. Wel is deze leasevorm over het algemeen wat duurder dan financial lease. Afhankelijk van jouw wensen en behoeften kun je deze leasevormen vergelijken. Zo kun jij ongestoord voor jouw werk rijden van A naar B.