Sinds de coronacrisis komt het vaker voor dat artsen grote amputaties moeten uitvoeren. In plaats van een teen moet bijvoorbeeld het hele been worden afgezet. Dit komt doordat patiënten door de coronacrisis pas later zorg kregen terwijl ondertussen hun klachten verergerden. Dit meldt NOS.
Het gaat vaak om ouderen met slagaderverkalking waarna weefsel is gaan afsterven. Patiënten durfden om corona niet naar het ziekenhuis, uit angst voor besmetting. Ook werd door ziekenhuizen reguliere zorg uitgesteld. Dat heeft nu tot gevolg dat het aantal grote amputaties is toegenomen. Vooral in ziekenhuizen in Limburg en Noord-Brabant blijkt dat het geval.
Van de 17 ziekenhuizen bij wie de NOS navraag heeft gedaan, is het Amphia Ziekenhuis in Breda de enige die cijfers heeft bijgehouden: daar was 42 procent van de operaties door vaatchirurgen een amputaties terwijl dat in voorgaande jaren zo'n 15 procent was.
Achteraf gezien, hadden ziekenhuizen hadden meer moeten doen om de patiënten toch fysiek te ontvangen, stelt vaatchirurg Lijckle van der Laan van het Amphia. Dat moet bij een eventuele tweede golf echt anders. In deze gevallen is het noodzakelijk om als arts de patiënt echt zelf te zien om goed te bepalen hoe ernstig de aantasting van het weefsel is.
Door: Nationale Zorggids