Normal_pexels-peter-fazekas-1234064

Hitte leidt tot toenemende drukte op de spoedeisende hulp in ziekenhuizen. Als de omgevingstemperatuur toeneemt, stijgt ook het aantal mensen met gezondheidsklachten dat zich meldt, zo blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Yvonne Breedijk van het Rode Kruis maakt zich in deze coronatijd en ook met name zorgen over ouderen, mensen met een chronische ziekte, mensen met overgewicht en dak- en thuislozen. Deze groep mensen loopt namelijk meer risico bij hitte en daarom raad het Rode Kruis iedereen aan om een beetje extra op elkaar te latten. Dit meldt het Rode Kruis. 

Professor Hein Daanen van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) heeft de cijfers van twee academische ziekenhuizen in samenwerking met Veiligheid.nl geanalyseerd in combinatie met beschikbare gegevens over het weer van het KNMI.

“De eerste resultaten laten duidelijk bij warm weer een stijging zien op de spoedeisende hulpafdelingen in de middaguren. Omgevingstemperatuur heeft een sterke invloed op het welbevinden en gedrag van de mens. Het bepaalt hoe belangrijk het is om bij hitte extra goed op onszelf en elkaar te letten”, zegt Daanen.

Extra aandacht voor gezondheidsklachten door hitte

Breedijk van het Rode Kruis legt uit: “Het is juist nu een extra aandachtspunt omdat we uit zorgen voor elkaar fysiek afstand nemen, om toch oog te houden voor gezondheidsklachten die door hitte worden veroorzaakt, maar het is duidelijk veel beter om dit te voorkomen. Doe een dagelijkse check bij mensen die kwetsbaar zijn.”

Woning zo koel mogelijk houden

Het Rode Kruis adviseert ook om de woning zo koel mogelijk te houden. Eerder deze zomer riep de organisatie op in deze tijd van het coronavirus goed na te denken bij het gebruik van een ventilator bij warm weer. Zo kan een ventilator prima gebruikt worden binnen één huishouden. Maar bij gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte wordt ervaren dit alleen te doen als er geen andere koelingsmogelijkheden aanwezig zijn, en het liefst altijd in combinatie met het naar binnen blazen van verse lucht. 

Door: Nationale Zorggids