Naar muziek van vroeger luisteren met draadloze koptelefoons: hiervan leven demente ouderen weer helemaal op. Dit zegt Irene Rikken die voor haar stichting Carlalala Silent Disco Event in verschillende Nederlandse verpleeghuizen elke week een of twee disco’s organiseert. Dit meldt het NRC.
De disco's zijn een succes bij de ouderen met dementie. Dit merken ook de bezoekers van de verpleeghuizen, zoals Vanessa Thoer die bij haar oma langsgaat: "Ze wordt hier zo gelukkig van. Normaal is ze vrij stil, maar hiervan komt ze los. Dit zijn gezellige momenten samen." Ook Teun Thoebes, verpleegkundestudent, organiseert silent disco's bij verpleeghuizen in Nederland. Hij ziet wat voor het effect het heeft op de ouderen: "Het is ongelofelijk wat muziek met mensen kan doen."
Muziek kan demente ouderen bereiken
Dat muziek zoveel kan betekenen voor demente ouderen, is Sytse Zuidema, hoogleraar ouderengeneeskunde en dementie aan het UMC Groningen, bekend: "Muziek is een andere manier van expressie en communicatie, die directer gelinkt is aan het geheugen. Mensen die al ver in het ziekteproces zitten kun je zo toch bereiken." Ook vergeten herinneringen kunnen met muziek weer naar boven komen, zo zegt Dinant Bekkenkamp, teamleider wetenschappelijk onderzoek bij Alzheimer Nederland. Door de koptelefoons komen er geen prikkels van buitenaf binnen en kunnen de ouderen opgaan in de muziek.
Rikken merkt zelfs dat haar moeder, die zich eerst niet verstaanbaar kon maken, door de muziek wel duidelijk zingt. Volgens Zuidema kan muziek dit effect hebben: "Zingen spreekt een ander gedeelte van de hersenen aan. Mensen die een beroerte hebben gehad, kunnen soms ook niet meer praten, maar nog wel zingen."
Door: Nationale Zorggids