In 2018 kwamen er iedere dag dertien mensen te overlijden door een val. Ruim 75 procent van de overledenen was tachtig jaar of ouder. Hoe kan het dat juist ouderen zo vaak vallen? Volgens hoogleraar ouderengeneeskunde Nathalie van der Velde is er deels een logisch verklaring: er zijn steeds meer ouderen in Nederland en ouderen vallen sneller omdat ze minder balans en spierkracht hebben. Maar dat is niet het enige. Dit meldt NRC.
Van der Velde stelt dat er bij vallende ouderen vaak meer in de hand is en dat vallen slechts een symptoom is van iets groters of anders. Ouderen vallen omdat ze buiten bewustzijn raken of duizelig worden door een afwijkende bloeddruk. “In de helft van de gevallen wordt dat niet herkend. Ligt iemand eenmaal op de grond, dan denkt men vaak dat ze struikelden. Omdat ouderen vaak alleen zijn als ze vallen, ziet niemand dat het ging om flauwvallen in plaats van struikelen.”
Bijwerkingen van medicijnen
Ouderen slikken vaak verschillende soorten medicijnen en de bijwerkingen die de pillen veroorzaken, kunnen ook tot vallen leiden. En dan is er nog een derde oorzaak: het overheidsbeleid dat ouderen voorschrijft om langer thuis te wonen. Veel ouderen zijn daardoor langer dan wenselijk op zichzelf aangewezen, waardoor de kans op een val simpelweg groter wordt.
Door: Nationale Zorggids