7 juni 2019 om 10:47
2 minuten lezen

Cardia vergroot veiligheid voor patiënt met medicatiecontrole-app

Zorg Thuis van Cardia werkt sinds een paar maanden met de medicatiecontrole-app. Een nieuwe technologie die in 2017 de KNMP-zorginnovatieprijs kreeg van de branchevereniging van apothekers. Wijkverpleegkundige Benjamin vertelt meer over deze technologische ontwikkeling.

Zorg Thuis van Cardia werkt sinds een paar maanden met de medicatiecontrole-app. Een nieuwe technologie die in 2017 de KNMP-zorginnovatieprijs kreeg van de branchevereniging van apothekers.

Wijkverpleegkundige Benjamin vertelt meer over deze technologische ontwikkeling.“Bij het afgeven van risicovolle medicatie moet er altijd een controle plaatsvinden door een andere persoon naast de wijkverpleegkundige”, legt Benjamin uit. “Dit kan de cliënt of mantelzorger zijn. Maar er zijn situaties waarbij dit niet mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een cliënt die slechtziend is. Via de app kan een collega dan de medicatie controleren.”

Superhandig

Wijkverpleegkundigen werken verspreid door de hele wijk. Je kan niet even snel bij elkaar langsgaan om een medicatiecontrole te doen. “Met die app is het superhandig. Je hoort een pling op je mobiel als een collega om een controle vraagt. Je ziet dan een foto van het medicijn en de lijst waarin staat wat een cliënt aan medicatie zou moeten ontvangen. Je vergelijkt dit en geeft je collega wel of geen goedkeuring. Het kost weinig tijd, maar het vergroot de veiligheid.”

Altijd actueel

De lijsten van de apotheek over het toedienen van de medicijnen aan cliënten werden handmatig ingevoerd in de app. “Straks is er een elektronische koppeling met het systeem van de apotheek van de cliënt. Met de lijst controleer je dan de medicatie van elke cliënt. Bij risicovolle medicatie laat je een controle door je collega doen. Hartstikke makkelijk en zeer actueel.”

Uitdagende baan

Benjamin werkt vier jaar bij Cardia. “Ik vind het nog steeds een uitdagende baan. De afwisseling in de functie van wijkverpleegkundige spreekt mij zeer aan. Bij elke cliënt voer je weer andere zorgtaken uit. Van wondverzorging tot het toedienen van insuline. Je bent veel op jezelf aangewezen en moet ook dingen zelf achterhalen. Zo is elke dag weer geheel anders.”

Meer weten over de innovaties die Cardia inzet om het welzijn van bewoners te verbeteren en hoe het is om met de innovaties te werken? Kijk dan op www.cardia.nl

Dit artikel verscheen eerder in Cardia Magazine (april 2019)

(Dit is een advertorial)

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Bewoners seniorenflat in actie tegen verbod op sterke drank: ‘Baas in eigen glas’

    Vandaag om 11:47
    • Ouderenzorg

    Onvoldoende deskundige zorg bij wijkverpleger Zorghart Twente

    Vandaag om 09:11