‘Zorg voor ouderen en chronisch zieken zoals die nu is, verdwijnt’
De zorg voor ouderen en chronisch zieken zoals die nu is, zal de komende decennia verdwijnen. Te duur, te weinig efficiënt, te arbeidsintensief. Dat zegt Henk Kamp, voorzitter van ActiZ, in een interview met dagblad Trouw op 1 juni 2019. Dit meldt ActiZ.
Breed en fundamenteel maatschappelijk debat
Kamp wil dat de naderende veroudering van Nederland en alle zorg die daarbij hoort bij iedereen tussen de oren gaat zitten. Dan ook zal het besef doordringen dat de zorg voor ouderen die Nederland nu heeft, onhoudbaar is en zal verdwijnen. De oplossing voor wat ons de komende twintig jaar staat te gebeuren, hebben we nog niet. Iedereen moet zich realiseren wat er gaande is en iedereen moet meedenken over oplossingen. Kamp refereert in dit opzicht aan de aanpak met de klimaattafels, want de toekomst van ouder worden vraagt volgens hem om een soortgelijk breed en fundamenteel maatschappelijk debat.
Maatwerk
Zorg moet minder volgens modellen en gemiddelden, stelt Kamp in het interview. Maar zorgaanbieders ondervinden dat maatwerk lastig is te verenigen met de regel- en controlezucht waar de zorg zo onder lijdt. Bureaucratie gaat namelijk wel uit van gemiddelden, van standaarden en modellen. Kamp wil af van de overdaad aan regels in de zorg. Het werk van de bijna 400.000 professionals in onze sector gaat te veel over verantwoording afleggen, over formulieren invullen. “Registratie moet je alleen doen als de gegevens echt noodzakelijk zijn om financiering toe te kennen en als het de zorg voor mensen verbetert”, zegt de ActiZ-voorzitter.
Bestuurders spelen belangrijke rol
In de vernieuwing van de zorg spelen bestuurders een belangrijke rol, benadrukt Kamp. In de beeldvorming worden bestuurders vaak neergezet als onderdeel van het probleem. Kamp heeft nu hij anderhalf jaar bij allerlei zorginstellingen over de vloer komt een andere indruk gekregen. “Je kunt niet voor miljoenen mensen zeven maal 24 uur per dag 365 dagen per jaar zorg verlenen als dat niet goed is georganiseerd. De managers en bestuurders zorgen daarvoor. Zij zijn ook belangrijk bij de vernieuwing van de ouderenzorg.”
Door: Nationale Zorggids