‘Huisartsen controleren hart oudere patiënt niet vaak genoeg’
Artsen laten het vaak na om ouderen te testen op een eventuele hartklepaandoening, terwijl dit jaarlijks tientallen levens kan redden. Onderzoekers stellen vast dat slechts 20 procent van de huisartsen in Nederland er jaarlijks een stethoscoop bij pakt om naar het hart van de oudere patiënt te luisteren. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Tussen de 2 en 7 procent van de 65-plussers heeft last van verkalking van de aortaklep en bijna 13 procent van de mensen van 75 jaar of ouder heeft een hartklepziekte. Doordat artsen nauwelijks screenen op een ruis in het hart, worden deze aandoeningen te vaak te laat ontdekt. Of soms helemaal niet.
Een oudere met een hartklepvernauwing loopt vaak pas in een later stadium rond met klachten als pijn op de borst, benauwdheid en kortademigheid. “Als dit soort klachten ontstaan, overlijdt de helft van deze patiënten binnen twee jaar. De prognose is vergelijkbaar met die van sommige agressieve vormen van kanker”, zegt cardioloog Marleen van Wely van het Radboudumc in Nijmegen. Overigens screenen artsen in Frankrijk en België hun oudere patiënten aanzienlijk vaker op een ruisje in het hart dan in Nederland.
Door: Redactie Nationale Zorggids