Mantelzorgers en wijkverpleegkundigen weten niet bij wie ze moeten aankloppen voor maaltijdondersteuning voor ouderen. Gemeenten verwijzen door naar zorgverzekeraars en de verzekeraars verwijzen op hun beurt door naar gemeenten. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil dat gemeenten en zorgverzekeraars duidelijk maken bij wie maaltijdondersteuning geregeld kan worden. Dat meldt Binnenlands Bestuur.
“Het mag niet zo zijn dat cliënten hierdoor tussen wal en schip terecht komen”, zegt De Jonge die Kamervragen van D66-Kamerlid Vera Bergkamp beantwoordt. Heeft een cliënt zorg nodig met een geneeskundige karakter, dan wordt deze zorg vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) en is de zorgverzekeraar aan zet. Heeft een cliënt geen geneeskundige zorg nodig en is er geen indicatie vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), is de kans groot dat de gemeente moet zorgen voor de maaltijdondersteuning.
D66’er Vera Bergkamp stelde Kamervragen naar aanleiding van een item van De Monitor. Hierin komen familieleden van ouderen aan het woord, maar ook een zorgtrajectbegeleider. Zij vertelt over een mevrouw met alzheimer die maaltijdondersteuning nodig had. De begeleider nam contact op met de gemeente, maar die wees naar de zorgverzekeraar omdat het zogezegd om geneeskundige zorg zou gaan. De zorgverzekeraar stelde echter dat de benodigde maaltijdondersteuning onder persoonlijke begeleiding viel en dus een taak van de gemeente was.
Door: Redactie Nationale Zorggids