De afgelopen paar maanden heeft Nederland veel mooie lente- en zomerdagen gekend. En het mooie weer lijkt nog even aan te houden. Het Nationaal Hitteplan treedt ieder jaar wel een keer in werking, maar dit jaar is dat nog niet het geval geweest. Wanneer activeren het RIVM en KNMI dit hitteprotocol eigenlijk wel?
Aanhoudend warm weer vorm vooral een gezondheidsrisico voor ouderen, chronisch zieken enmensen met overgewicht. Ook mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen hebben op warme dagen meer aandacht nodig van anderen om voldoende te drinken en koel te blijven. Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf in staat zijn om maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen.
Er zijn enkele eenvoudige maatregelen die je nu al kunt nemen om de gevolgen van hitte te beperken:
- Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt. Hoe weet je het als je te weinig drinkt? Dan plas je minder dan gebruikelijk of is je urine donker van kleur.
- Zorg voor koelte door dunne kleding te dragen, in de schaduw te blijven en lichamelijke inspanning vooral te vermijden tussen 12.00 uur en 16.00 uur.
- Houd je woning koel door gebruik te maken van zonwering, ventilering (en een ventilator!) en eventueel airconditioning. Ramen kunnen op een kier gezet worden en houd de ventilatieroosters open.
- Tot slot is het volgens het RIVM ook belangrijk om voor elkaar te zorgen. Let dus op de mensen in je omgeving die eventueel hulp nodig hebben.
Zonder deze maatregelen kan langdurige hitte leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Mensen kunnen ook last krijgen van huidproblemen zoals jeuk en uitslag met blaasjes.
Maar wanneer treedt het Nationaal Hitteplan dan wél in werking?
Het Nationaal Hitteplan is opgezet om vooraf een waarschuwing af te kunnen geven voor aanhoudend warm weer. Daarom wachten het RIVM en KNMI niet op een officiële hittegolf, maar gaan ze uit van een periode van vier dagen waar een temperatuur van 27 graden of hoger wordt verwacht.
Wanneer het Nationaal Hitteplan van kracht is, moeten zorgorganisaties en burgers extra alert zijn op zorg en aandacht aan kwetsbare mensen. Tijdens het hitteplan stellen organisaties veelal een tropenrooster op en wordt er extra personeel ingeschakeld voor extra zorg aan kwetsbaren. Vaak roept het RIVM ook op tot het activeren van regionale hitteplannen.
Ondanks de aanhoudende warmte hebben het KNMI en RIVM nog geen Hitteplan hoeven activeren, want de temperaturen zijn nog lang niet altijd boven de 27 graden, ook de komende week niet.
Door: Redactie Nationale Zorggids
(Bronnen: RIVM & KNMI)