Normal_ouderenzorg_mantelzorg_echtpaar_bejaarden_ouderen

Gezond ouder worden en tot op hoge leeftijd een zelfstandig leven leiden is niet vanzelfsprekend. In veel Westerse landen leven vrouwen langer dan mannen, maar met meer ongezonde levensjaren. Het is nog grotendeels onbekend wanneer verschillen tussen mannen en vrouwen in veroudering ontstaan en welke leefstijlfactoren daarbij een rol spelen. Het RIVM en de Vrije Universiteit (VU) gaan hier onderzoek naar doen. Dat meldt RIVM.

Het onderzoek richt zich op verschillen tussen mannen en vrouwen in het fysiek, mentaal en cognitief functioneren bij het ouder worden. Ook wordt uitgezocht hoe leefstijlfactoren zoals roken, alcoholgebruik, bewegen, inactiviteit, voeding en slaap bijdragen aan deze verschillen. Voor het onderzoek worden gegevens gebruikt van twee langlopende verouderingsstudies: de Doetinchem Cohort Studie en de Longitudinal Aging Study Amsterdam. De resultaten zullen bijdragen aan kennis over het gezond(er) ouder worden van mannen en vrouwen.

Ook focust het onderzoek op hoe met deze kennis de gezondheid van vrouwen bevorderd kan worden. In samenspraak met een groep vrouwen wordt onderzocht hoe de relevante leefstijlfactoren verbeterd kunnen worden en hoe preventieve maatregelen optimaal ingezet kunnen worden bij vrouwen. Het onderzoek wordt gefinancierd vanuit het programma Gender en Gezondheid van ZonMw.

Op 7 en 8 juni organiseert het RIVM de jaarlijkse Dutch Epidemiology Conference WEON in samenwerking met de Vereniging van Epidemiologie. Op het congres worden onderzoeksresultaten van verschillende studies naar verschillen tussen mannen en vrouwen tijdens de veroudering gedeeld. Verschillen tussen mannen en vrouwen staan ook centraal tijdens de preconference workshop ‘Let's talk about sex: gender differences in epidemiological research’.

Door: Redactie Nationale Zorggids