Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Sinds 1 maart is het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) met de screening van oudere patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH). Doel hiervan is om meer directe en gepersonaliseerde zorg aan te bieden aan deze groep patiënten. ‘Het screeningprogramma helpt onze zorgprofessionals om optimale zorg te leveren’, zegt Anja Booijen, SEH-verpleegkundige. Dat meldt LUMC. 

Acuut zieke ouderen lopen een groter risico dan jongere patiënten op een moeizaam herstel of verlies van zelfredzaamheid. “Bovendien kunnen bepaalde ziektes bij ouderen andere symptomen geven”, vertelt arts-onderzoeker Laura Blomaard. “Bloeddrukwaardes die voor een jongere patiënt goed zijn, kunnen bij ouderen een alarmsignaal zijn. Zorgverleners zijn zich niet altijd bewust van deze verschillen, daarom is er in de aanloop naar de start van de screening een uitgebreid onderwijsprogramma opgezet.”

De APOP-studie (Acuut Presenterende Oudere Patiënt) begon in 2016. “In die tijd hebben we meer dan 2.500 oudere patiënten die de SEH van het LUMC, Alrijne, HMC Bronovo en Erasmus MC hebben bezocht, een jaar lang gevolgd. Met behulp van deze informatie hebben we de APOP-screener ontwikkeld”, aldus Simon Mooijaart, internist-ouderengeneeskunde.

Door de APOP-screening krijgen kwetsbare oudere patiënten speciale aandacht vanaf het moment dat ze op SEH komen. Artsen en verpleegkundigen kunnen zo nodig een persoonlijk behandelplan maken en het screenen kost slechts twee minuten per patiënt. De screener kijkt tevens naar geheugenproblemen bij oudere patienten. Instruties die ze meekrijgen worden daardoor wellicht niet onthouden en daarom is het aan verpleegkundigen om bij geheugenproblemen zorg te dragen voor korte interventies zodat iemand veilig terug naar huis kan.

Bij kwetsbare oudere patiënten die naar huis gaan wordt de huisarts per brief automatisch ingelicht met daarin specifieke informatie over de patiënt. Laura Blomaard, arts-onderzoeker: “Om optimale nazorg te bieden bellen verpleegkundigen van de Spoedeisende Hulp alle kwetsbare ouderen die terug naar huis zijn gegaan de volgende dag terug. Dan wordt gekeken of de patiënt de ontslaginstructies heeft begrepen en of er thuis problemen zijn.”

Door: Redactie Nationale Zorggids