Een slecht gebit kan allerlei ziekten veroorzaken, waaronder een longontsteking. Jaarlijks komen er honderden kwetsbare ouderen te overlijden door een longontsteking veroorzaakt door een slecht verzorgd gebit. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandeelheelkunde (KNMT) noemt de gebitsverzorging van kwetsbare ouderen een ondergesneeuwd probleem en wil daarom dat verpleegkundigen en verzorgenden hier meer aandacht aan besteden. Dat meldt Algemeen Dagblad.
Ongeveer 10 procent van de ouderen in verpleeghuizen overlijdt door een longontsteking die is ontstaan door slechte mondhygiëne. Maar ook diabetes, hartfalen en reuma worden in verband gebracht met slechte mondzorg. Reuma ontstaat er niet door, maar het verloop is wel progressiever, zegt tandarts-geriatrie Arie Hoeksema van de Rijksuniversiteit Groningen.
Ouderen die steeds minder zelfredzaam zijn, hebben minder aandacht voor het gebit, zo blijkt uit het onderzoek van Hoeksema. Maar ook zeker in verpleeghuizen is er meer aandacht nodig voor de mondhygiëne van de bewoners. Ongeveer drie vierde van de nieuwe verpleeghuisbewoners heeft een slecht onderhouden gebit. En omdat Nederland almaar vergrijst, slaan tandartsen, zorginstellingen, huisartsen en de wijkverpleging nu alarm. De tandarts zou een veel grotere rol moeten spelen binnen de ouderenzorg. “Zodat kiespijn op het sterfbed niet meer nodig is. Want ook dat komt nog steeds voor”, zegt Hoeksema.
Door: Redactie Nationale Zorggids