Normal_opa_wachten_ouderen_bejaarden

Jaarlijks hangen er zo’n driehonderd Drentenaren aan de telefoon bij Zorgbelang Drenthe omdat ze zorg nodig hebben, maar niet krijgen. Volgens Jan van Loenen, directeur van de belangenorganisatie, gaat het vaak om schrijnende gevallen die klagen over de hulp die ze niet of nauwelijks krijgen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De zorgtransitie naar gemeenten verliep niet helemaal soepel, zo concludeerde de Noordelijke Rekenkamer eind vorig jaar. Niet alle zorgtaken zijn overgenomen door gemeenten, waardoor verschillende zorginstellingen te maken kregen met dalende inkomsten. Bovendien weten mensen niet meer waar ze hulp kunnen krijgen, zegt Zorgbelang. De Rekenkamer kon eerder niet achterhalen waar de pijn voor de inwoners van Drenthe precies zat, omdat zij tijdens het onderzoek niet zijn geraadpleegd.

Van Loenen wilde tijdens de bespreking over het rapport van de Rekenkamer praten over een oplossing voor mensen die een onafhankelijke instantie nodig hebben, maar sinds de transitie tussen wal en schip vallen. Tot nu toe heeft het College van Gedeputeerde Staten enkel toegezegd de situatie te bespreken met de gemeenten. “In gesprek gaan is een slappe reactie. De politiek, landelijk, lokaal of provinciaal moet dit oplossen”, reageert van Loenen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids