In verpleeghuis Grootenhoek van zorgorganisatie Careyn mogen patiënten maximaal drie keer per dag naar het toilet. Het verpleeghuis heeft schriftelijk laten vastleggen dat elf uur, twee uur en zes uur de tijden zijn dat de bewoners naar de wc mogen. Partijen in de Tweede Kamer reageren woedend en willen opheldering van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Dat melden RTV Rijnmond en ANP.
Als een bewoner een extra keer naar het toilet wil, doet het personeel daar moeilijk over. En op de vaste tijden zijn er lange wachttijden. Careyn-bestuurder Harry Luik geeft toe dat het personeel dergelijke afspraken maakt met bewoners om zo de werkdruk te verlagen, maar hij wil niet ingaan op de individuele gevallen. “Mensen die dementerend zijn, zijn vaak rusteloos en willen soms wel 36 keer naar de wc. Wat wij dan vaak doen, is dat wij hen helpen in hun behoefte om zo normaal mogelijk naar het toilet te kunnen”, zegt Luik.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maakte maandag al bekend dat Careyn nog steeds op de zwarte lijst van slecht presterende verpleeghuizen staat. Een interventieteam moet ervoor zorgen dat de zorg verbeterd wordt. Niet eerder nam de IGZ zo’n zware maatregel.
Partijen in de Tweede Kamer reageren verontwaardigd. "In wat voor land leven we?", vrraagt Henk Krol van 50PLUS zich af. Schandalig, vindt Geert Wilders. "Je moet er toch niet aan denken dat je ouders eerst een plascontract moeten tekenen voordat ze naar het verpleeghuis mogen. Hier moet vandaag nog duidelijkheid over komen", aldus Sjoerd Potters van de VVD. "Dit belachelijke gedrag van het verpleeghuis moet vandaag nog stoppen. Zo gaan we niet met onze ouderen om."
Door: Redactie Nationale Zorggids en ANP
In elk verzorgingshuis worden mensen in de luiers gezet omdat het zo makkelijk is, maar intussen ruikt het overal naar de zeik meneer van Rijn omdat het niet mag en er te weinig verplegend personeel is. Ik spreek de hoop uit als het U onmogelijk is om dit te veranderen om de menselijkheid laat prevaleren dat U heel oud mag worden om deze misstanden zelf te kunnen ondergaan.