Aantal betaalde ‘mantelzorgers’ neemt toe
Steeds meer mensen nemen een betaalde ‘mantelzorger’ in dienst om bijvoorbeeld boodschappen te doen of te klussen in huis. Saar aan Huis is een bedrijf dat mantelzorg betaald aanbiedt. De vraag naar dit type zorg neemt toe, merkt eigenaar Sabine Blom. In 2,5 jaar tijd is Saar aan Huis uitgebreid van één naar twaalf vestigingen. Dat meldt NOS.
De thuiszorgorganisatie richt zich op de kinderen van de hulpbehoevende. Hun ouders (of grootouders) hebben steeds meer zorg nodig, maar de kinderen kunnen daarin niet altijd ondersteunen omdat ze moeten werken, kinderen hebben of aan de andere kant van het land wonen. “We proberen zorgverleners te koppelen die ook goed klikken met onze klanten. Even een wasje doen of naar het ziekenhuis, dat doet de thuiszorg niet meer”, zegt Blom.
Mantelzorg inhuren is niet goedkoop, dus het is niet voor iedereen weggelegd. Sybren Kalkman kan zich echter nog niet voorstellen om zijn vrouw naar een verpleeghuis te sturen en maakt daarom gebruik van een mantelzorgbedrijf. Dit doet hij ook omdat hij niet geïsoleerd wil achterblijven. Hij geeft zijn vrouw te eten, brengt haar naar bed en doet boodschappen. Maar hij heeft ook tijd nodig om te schrijven, vrienden te zien of om naar congressen af te reizen.
Daarom is hij blij dat hij zich in een dusdanig bevoorrechte positie bevindt, waardoor hij mantelzorg kan inhuren. “Als ik minder geld zou hebben, zou ik bereid zijn om mij in de schuld te steken. Met alleen het persoonsgebonden budget ben je er nog lang niet”, aldus Kalkman. Bijschaving van de pgb-structuur zou zinnig zijn, want verpleeghuiszorg is duurder dan ingehuurde thuiszorg en de kosten van de pgb-gelden samen.