Normal_papierwinkel_stapel_artikelen_werk_bureaucratie

Een gemakkelijk opgave is het allerminst, maar het schrappen van onnodige regels is een belang dat iedereen in de zorg met elkaar deelt. Daarom pakt staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid nu door: met nieuwe schrapsessies en met lessen uit eerdere experimenten en projecten. Dit meldt Rijksoverheid.

“Administratieve lasten in de zorg zijn een veelkoppig monster, waarbij als er een kop wordt afgeslagen er soms twee voor in de plaats komen”, aldus Van Rijn. “Toch moeten we blijven schrappen, versnipperen en afschaffen. We moeten er met z’n allen nog harder aan trekken. Daarom organiseren betrokken partijen vanaf nu schrapsessies: iedereen aan tafel en concreet samen onnodige regels en papierwerk afschaffen.”

Tijdens deze sessies worden alle relevante partijen uitgenodigd. Gemeenten, verzekeraars, zorgaanbieders, uitvoerders, toezichthouders en natuurlijk het ministerie zelf. En er wordt gewerkt vanuit de omgekeerde bewijslast. Dat betekent dat een organisatie die een volgens anderen onnodige regel oplegt, moet aantonen waarom dat een goed idee is. En als dat niet (voldoende) gebeurt, kan de regel dus weg.

Met het Experiment regelarme instellingen is in de periode 2011 - 2015 bekeken hoe in de AWBZ de zorg beter kon door administratieve lasten weg te nemen. Tijdens de experimenten is vastgesteld dat het daadwerkelijk mogelijk is om deze regels te vereenvoudigen of weg te nemen, zodat de regeldruk vermindert terwijl de kwaliteit van de zorg behouden blijft of verbetert.

Het terugdringen van administratieve lasten en het daarmee verbeteren van de kwaliteit van de zorg is onderdeel van de hervorming van de langdurige zorg. Die is er op gericht de kwaliteit, houdbaarheid en betrokkenheid van de zorg te versterken en te verbeteren. Door administratieve werkwijzen tussen gemeenten te harmoniseren, maar ook door bij de instellingszorg meer rekening te houden met de specifieke zorgvraag per cliënt.

© Nationale Zorggids