Nadat de financiering voor hospicezorg vorig jaar is veranderd, kampen twaalf hospices met financiële problemen. Verder blijkt dat deze vorm van gespecialiseerde zorg niet voor iedereen beschikbaar is. Dat meldt NOS.
Saskia Teunissen, hoogleraar Hospicezorg bij UMC Utrecht denkt dat de hospicezorg zich in de gevarenzone bevindt. De verandering in de financiering zorgt ervoor dat het voortbestaan bedreigd wordt. Zelfstandige hospices vallen sinds vorig jaar onder de zorgverzekeringswet en niet meer onder de AWBZ. Met als gevolg dat zorgverzekeraars hospices confronteren met lagere dagtarieven, budgetkortingen en omzetplafonds. De hoogleraar denkt dat een paar honderd mensen het afgelopen jaar niet in een hospice konden sterven omdat er niet genoeg geld was om ze op te nemen. Het risico om mensen op te nemen, waarbij het onzeker is of de 24-uurszorg betaald wordt, is voor de hospices te groot.
“Het tarief is de afgelopen jaren gehalveerd. Een bewoner kost 600 euro per dag. Wij krijgen maar 350 euro per dag. Ik moet nu mensen ontslaan”, zegt Rob Karremans, directeur van hospice Wilnis. Wilnis heeft een gat van 180.000 euro op de begroting voor dit jaar. Alkmaar heeft eveneens begrotingsproblemen. Directeur Ellis Jonker: “Als wij evenveel patiënten als vorig jaar opnemen, is ons budget in oktober op.”
Nederlanders kunnen theoretisch gezien sterven waar ze willen, maar in de praktijk blijkt dat niet zo te werken. Mensen in verpleeghuizen of met een andere indicatie binnen de Wet langdurige zorg, hebben vaak niet de mogelijkheid om in een hopsice of zelfs thuis te sterven als zij dat willen. De 200 euro die onderdeel is van de Wlz-indicatie is niet genoeg voor complexe en duurdere zorg. Volgens staatssecretaris van Rijn kunnen zorgaanbieders extra geld vragen aan het zorgkantoor, maar dat lijk tot op heden weinig op te leveren. Van Rijn vindt dat zorgverzekeraars de plicht hebben om hospicezorg voor hun klanten te regelen. Hij heeft nog niet van zorgverzekeraars gehoord dat zij dat niet willen doen.
Zorgverzekeraars Nederland laat weten geen signalen te hebben ontvangen van zorgkantoren over de problemen. Zorgverzekeraars willen palliatieve zorg het liefst apart inkopen, binnen wijkverpleging. Maar omdat dat niet mogelijk is, kunnen er knelpunten ontstaan.
©Nationale Zorggids