Buurtzorg Nederland wil bij eventuele overname van TSN doen wat de in surseance verkerende thuiszorgorganisatie niet lukte: geen verlies leiden en medewerkers een cao-loon bieden. Directeur Jos de Blok denkt dat het een kwestie is van anders organiseren. Dat meldt Zorgvisie.
De Blok wil het vakmanschap van de zorgmedewerkers centraal stellen. “Het draait om ondersteuning geven bij het huishouden, zodat meer mensen zelfredzaam worden”, zegt de directeur. “De zorgmedewerkers proberen ook om de sociale netwerken van mensen meer te betrekken bij de huishoudelijke zorg. Als je op deze manier werkt, zijn mensen korter in zorg en is er minder professionele zorg nodig.” De teams van Buurtzorg hebben gemiddeld 30 procent minder uur zorg dan andere thuiszorgorganisaties. Er is bij de organisatie geen plek voor managers die de teams organiseren en plannen, teams werken zelfstandig. De Blok denkt op deze manier het werkplezier te vergroten. Het ziekteverzuim bij TSN is op dit moment 11 procent. Hij denkt dit terug te kunnen dringen.
De Blok wil de gemeenten overtuigen van zijn plan en hoopt hiermee de steun te krijgen van alle gemeenten waarin TSN actief is. Vorige week heeft hij zijn plannen gepresenteerd. Hier gaat hij deze week mee verder.
Sinds TSN Thuiszorg in surseance van betaling verkeerd, wordt er onderhandeld over mogelijke overnamekandidaten. Buurtzorg Nederland is hier één van. De organisatie wil de 40.000 klanten en 12.00 medewerkers overnemen en in een aparte stichting genaamd Familiehulp onderbrengen.
©Nationale Zorggids
Stel dat de heer Blok gelijk heeft dan zal dat ook uit een gedegen analyse van Buurtzorg kunnen blijken. Zelfredzaamheid is de key in hun benadering en dat kan ook zonder familie. Als ouderen adviseur herken ik bij mijn clienten. Geef ze een hengel en laat ze vissen inplaats van de vis te geven.