Na acties van het ‘Red de Zorg comité Amsterdam’ heeft de Amsterdamse gemeenteraad besloten om het beleid voor de thuiszorg voor 2016 aan te passen. Amsterdam was van plan om ‘maatwerk’ te leveren door iedere cliënt een standaard aantal uren huishoudelijke zorg te indiceren. De actievoerende thuiszorgmedewerkers georganiseerd in de FNV eisten dat de persoonlijke situatie van de cliënt leidend is voor het aantal uren zorg dat iemand ontvangt. De gemeente gaat dit nu alsnog doen. Dat meldt FNV.
Henk, thuiszorgmedewerker uit Amsterdam en lid van het FNV comité: “We zijn ontzettend blij en trots dat het beleid nu wordt aangepast en er alsnog fatsoenlijk gekeken gaat worden naar wat cliënten echt nodig hebben. Dit maatwerk kan ook veel ellende voorkomen omdat de thuiszorgmedewerker door de aangenomen moties de signalerende functie terugkrijgt en dus aan de bel kan trekken als het niet goed gaat met een cliënt. Dit bespaart kosten op de lange termijn en voorkomt dat mensen verwaarlozen of vereenzamen.”
Jurist Kevin Wevers tikte namens de FNV vorige week in een open brief in de krant de gemeente Amsterdam op de vingers vanwege het voorgenomen beleid om per 2016 niet langer maatwerk te gaan leveren. Hij zette zeer grote vraagtekens bij de haalbaarheid van het aangekondigde beleid, omdat het allerbelangrijkste aspect van de WMO volledig uit het oog was verloren: het bieden van maatwerk. Jurist Wevers liet namens de FNV duidelijk weten dat een gang naar de rechter het gevolg zou zijn als Amsterdam het beleid niet zou aanpassen.
Wevers: ”Het is heel goed dat de gemeente Amsterdam nu alsnog maatwerk gaat leveren en elke situatie van de cliënt goed gaat beoordelen. Zo staat het ook in de WMO. Door deze bijstelling bespaart Amsterdam nu in ieder geval een hele hoop gemeenschapsgeld omdat wij de rechten van de cliënten en medewerkers nu niet meer via de rechter hoeven uit te vechten als dit beleid nu netjes uitgevoerd gaat worden.” De FNV zal een vinger aan de pols houden of het aangepaste beleid ook daadwerkelijk goed uitgevoerd gaat worden en of er rekening gehouden gaat worden met de persoonlijke behoeftes en beperkingen van cliënten als het gaat om hoe schoon het huis moet zijn.
© Nationale Zorggids