Veel gemeenten gebruiken de eigen bijdrage als melkkoe. Volgens verschillende zorgaanbieders komt in enkele gevallen de eigen bijdrage zelfs hoger uit dan wat de gemeente aan de zorgaanbieder moet betalen. Dat meldt het Financieele Dagblad.
Vooral mensen met een gemiddeld inkomen ondervinden hier de gevolgen van, want voor hen zijn de kosten voor zaken als begeleiding en dagbesteding flink gestegen. De zorgaanbieders zien cliënten afhaken vanwege de hoge kosten. Gemeenten mogen sinds de overheveling van de zorgtaken begin dit jaar zelf bepalen welke kosten zij in rekening brengen bij de burger. Er geldt wel een maximum, afhankelijk van het inkomen.
“Er zijn gemeenten die nu bedragen doorgeven van 60 tot 70 euro per uur”, zegt Jan Voortman, directeur van Professionals in NAH (niet-aangeboren hersenletsel). “Iemand die veel zorg afneemt, kan ervan uitgaan dat hij of zij aan de maximale eigen bijdrage per vier weken komt. Maar als je maar één of twee uur per week gebruikmaakt van zorg, word je gestraft met een heel hoge eigen bijdrage.”
Gemeenten krijgen van het Rijk dit jaar elf procent minder budget, maar volgens Voortman is dat geen reden om de rekening bij burgers neer te leggen, omdat de korting al is doorberekend richting zorgaanbieders.
Een zorgaanbieder die zaken doet met 56 gemeenten schat dat bij 30 tot 50 procent de hoogte van de eigen bijdrage flink hoger ligt dan toen het Rijk nog verantwoordelijk was voor de zorg.
© Nationale Zorggids