De afgelopen jaren zijn gezondheidsapps steeds populairder geworden. In google play en andere app stores zijn ze in toenemende mate tegen betaling of gratis te downloaden. Marketing deskundigen voorspellen dat dit jaar het gebruik van gezondheidapps flink gaat toenemen. De meeste populaire gezondheidsapps zijn gericht op fitness, hardlopen, voeding en afvallen. Daarnaast zijn er ook gezondheidsapps gericht op specifieke zorg- en gezondheidsvragen. De toename van deze type gezondheidsapps zorgt er voor dat het lastiger wordt om als consument een keuze te maken.
 
#nieuwedenkerindezorg Ulco Schuurmans arts bij GGD Hart van Brabant, beschrijft deze week wat gezondheidsapps zijn en op welke wijze dit ingezet kan worden. Niet alleen in te zetten voor de inwonende mantelzorger maar juist ook voor de zorg van een naaste. Tot slot is het gebruik van gezondheidsapps zeker van toegevoegde waarde voor de uitwonende mantelzorger. De specifieke zorg kan op deze wijze gezamenlijk gedragen worden.
Wat zijn gezondheidsapps?
In feite zijn gezondheidsapps gewoon zelfstandige slimme stukjes software die je als gebruiker helpen bij het informeren over, bewaken en bevorderen van je eigen gezondheid. Je kunt gezondheidsapps eenvoudig zien als een stuk (medisch) informatiegereedschap op de slimme telefoon (smartphone), iPad of tablet. Een stap verder gaat de app waarmee je als het ware zelf plaats neemt achter het dashboard dat jouw gezondheid in de gaten houdt, beheert, coacht en plant.
 
Een app bestaat ruwweg uit een stuk informatiebeheer en navigatie (menu), zoeksysteem (browser) om de opgevraagde informatie te vinden, de mogelijkheid om gegevens in te voeren (bijvoorbeeld eigen metingen), communicatie met netwerken in de omgeving (ook het delen van de informatie met anderen, sharing) en het kunnen geven van kunstmatig intelligente (KI) adviezen. Die KI-adviezen en/of -beslissingen zijn gebaseerd op beproefde behandelingsmethoden, berekeningen en de ingeschatte waarschijnlijkheid.
 
Dagelijks gebruik
Praktisch gezien kunnen gezondheidsapps een groot aantal functies uitvoeren. Het opzoeken en presenteren van betrouwbare en ook daadwerkelijk bruikbare gezondheidsinformatie op de vraag van de gebruiker is onmisbaar. Dit fraai, overzichtelijk en goed te begrijpen op het beeldscherm weergeven spreekt eigenlijk ook vanzelf. Het samen met de gebruiker en/of behandelaar stellen van te behalen gezondheidsdoelen, het bijhouden van gedane metingen of dagboeken, het actief coachen en op ideeën brengen betrekken de gebruiker interactief bij het beheer van de eigen gezondheid. Andere belangrijke functies zijn het koppelen aan sensoren, slimme meetapparaatjes en het netwerk van het slimme zorghuis (domotica). Bijvoorbeeld het meten van het bloedsuikergehalte, zuurstofhoeveelheid in het bloed, de pols, hoeveelheid dagelijkse beweging, medicijngebruik en het gewicht.
 
Kortom, de moderne gezondheidsapp is een prima instrument om zelf interactief en efficiënt je eigen gezondheid te bevorderen en te bewaken. Eenvoudig in gebruik en ook echt van jezelf. Je ziet snel de belangrijke meetwaarden, te behalen gezondheidsdoelen en bereikte resultaten. Er is altijd een directe vraagbaak en coach op zak. En er zijn minder bezoeken aan (huis-)artsen, specialisten en verpleegkundigen nodig.
 
Ulco Schuurmans
Arts Maatschappij & Gezondheid
GGD Hart voor Brabant