Normal_ouderenzorg453

Een groep van ongeveer tweeduizend ouderen die onlangs vanuit een verzorgingshuis naar een eigen woning zijn verhuisd, worden voor de keuze gesteld. Of ze verhuizen voor het eind van het jaar terug naar een verzorgingshuis of ze blijven thuis wonen en verliezen de uitgebreide zorg die zij nu krijgen. Het gaat om ouderen die met het zogeheten Volledig Pakket Thuis (VPT) ontvangen. Dit meldt Trouw. 

Aan het eind van het jaar eindigt het Volledig Pakket Thuis (VPT) voor mensen die een relatief lichte zorgvraag hebben, zo is bepaald in de Wet langdurige zorg. Het Volledig Pakket Thuis (VPT) biedt ouderen een groot aantal voorzieningen. Dit brede pakket aan zorg stelde de ouderen in staat om weer op zichzelf te gaan wonen. Veel van de voorzieningen die zij in het verzorgingshuis tot hun beschikking hadden, zijn opgenomen in het VPT. Voor een groep van ongeveer 2000 ouderen vervalt deze regeling echter aan het eind van het jaar. Zij behouden wel het recht op verzorging of verpleging, maar zij verliezen hun recht op het volledige pakket aan voorzieningen. Zorgkantoren van onder meer Achmea en CZ zijn inmiddels begonnen met het informeren van de betreffende ouderen. Zij worden per telefoon of per brief voor de keuze gesteld: of ze verhuizen naar een verzorgingshuis, of ze zijn vanaf het nieuwe jaar voor hun zorg aangewezen op de gemeente en de zorgverzekeraar. 
 
Het is voor ouderen voordeliger om terug te verhuizen naar een verzorgingshuis, zo berekende adviesbureau Berenschot. Wanneer ze thuis blijven wonen, zullen ze namelijk nog maar een paar honderd euro aan extra diensten ontvangen. Momenteel krijgen deze ouderen een pakket ter waarde van 1100 euro. Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Van Rijn kunnen ouderen die er voor kiezen om thuis te blijven wonen, later altijd terugkomen op dit besluit. Als de zorg van de gemeente en de zorgverzekeraars niet bevalt, kunnen zij altijd nog kiezen voor een opname in het verzorgingshuis. Zowel de patiëntenfederatie NPCF als branchevereniging voor zorgorganisaties Actiz hebben zich uitgesproken tegen de gang van zaken. 
 
© Nationale Zorggids