Middenin de nacht opstaan om de pas verkochte auto te gaan wassen. Dat is wat iemand met dementie zomaar kan gaan doen. Voor een thuiswonende mantelzorger erg vermoeiend omdat deze wordt gestoord in zijn slaap. Slaap die toch al vaak wordt onderbroken door een familielid dat de neiging heeft het dag- en nachtritme om te wisselen. Om mantelzorgers van mensen met dementie te ontlasten en eens goed te laten slapen, komt vrijwilligersorganisatie Handjehelpen in de gemeentes Utrecht en Stichtse Vecht met een nieuw project: De nachtvrijwilliger.
Een nachtvrijwilliger brengt in de woonkamer van de persoon met dementie de nacht door, knoopt een praatje aan als deze uit bed gaat, helpt bij toiletbezoek en is alert op spookgedrag. Het voordeel van deze hulp is dat de mantelzorger in het eigen bed kan bijtanken en de zorg langer vol kan houden. En degene met dementie wordt in de eigen vertrouwde omgeving opgevangen.
Het initiatief van de ‘nachtwacht’ is ontstaan door te anticiperen op de veranderingen in de zorg. Mantelzorgers kunnen via Handjehelpen twee keer per maand een beroep doen op een vaste nachtvrijwilliger die van 23:00 tot 7:00 uur dienst heeft. De vrijwilligers zullen op een rustige manier bij de hulpvragers wennen en krijgen een gedegen training over hoe ze moeten handelen bij dementie en verwarring. Vrijwilligers kunnen bijpraten met andere nachtvrijwilligers over hun ervaringen en na hun dienst eventueel telefonisch contact zoeken met een begeleider van Handjehelpen. Het project start in januari.
Handjehelpen is in Utrecht en Stichtse Vecht op zoek naar betrouwbare en flexibele nachtvrijwilligers die affiniteit hebben met dementie en zich zowel in de mantelzorger als hulpvrager kunnen verplaatsen. Maar je als mantelzorger aanmelden voor dit project kan natuurlijk ook! Meer informatie of aanmelden via Angelique Heerdink aheerdink@handjehelpen.nl of 06 147 96 376 (Utrecht)
of Yvonne Sieben ysieben@handjehelpen.nl of 06 472 98 195 (Stichtse Vecht).
(Dit is een advertorial)