Duizenden dementerende ouderen en hun mantelzorgers dreigen de hulp van hun casemanager kwijt te raken. In diverse regio's, waaronder Barneveld, Arnhem en Twente, worden deze hulpverleners ontslagen terwijl het buiten kijf staat dat deze hulpverleners onmisbaar zijn. De problemen spelen op dit moment vooral in de regio's waar zorgverzekeraar Menzis deze zorg moet inkopen. Hierover berichtte het programma Nieuwsuur gisteren.
De casemanager dementie is een zorgverlener die mensen met dementie en hun mantelzorgers ondersteunt, zodat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Hij of zij regelt praktische zaken zoals aanpassing van de woning of aanmelding voor dagbesteding, maar zij heeft ook specialistische kennis van dementie. Daarnaast heeft de casemanager ook een coachende taak en zijn zij een onmisbare vraagbaak en ondersteuner voor mantelzorgers, zo blijkt uit een onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL). Ruim driekwart (78 procent) van de mantelzorgers geeft aan dat zij de zorg voor hun naaste beter kunnen volhouden door het casemanagement. Het merendeel (84 procent) denkt dat hun naaste door het casemanagement langer thuis kan blijven wonen.
Vanaf volgend jaar wordt het casemanagement gefinancierd uit dezelfde pot als wijkverpleging. Daardoor ontstaan nu problemen. Thuiszorgaanbieders moeten meer gaan doen met minder geld. In 2015 wordt er 400 miljoen euro bezuinigd en daarna 600 miljoen per jaar. Het gevolg daarvan is dat in sommige regio's casemanagers nu te horen krijgen dat ze worden ontslagen. In de afgelopen jaren zijn overal gespecialiseerde casemanagers opgeleid en aan de slag gegaan. In verschillende regio's is nu voor aparte casemanagers dementie geen geld meer en wijkverpleegkundigen moeten het werk erbij gaan doen.
In de uitzending van Nieuwsuur spreekt een woordvoerster van Alzheimer Nederland haar zorgen uit. 'Wat de casemanager nu doet, kan een wijkverpleegkundige nooit. Als er minder begeleiding komt, houden mantelzorgers het niet vol en krijg je meer crisisopnames. Juist nu, met alle veranderingen in de zorg, wordt de casemanager nog veel belangrijker voor de mantelzorgers en cliënten.' Gezondheidseconoom Xander Koolman van de Vrije Universiteit onderschrijft die zorgen: 'Dit is de zorg die we willen in Nederland, die is goed voor dementerenden, goed voor de portemonnee en dat dit nu niet wordt ingekocht, is doodzonde.'
© Nationale Zorggids
Ik zou zeggen, als het om Menzis gaat, neem een andere verzekering. Dit illustreert weer eens de gekte van het vercommercielisatie van zorg. Waarom het geld van misleidende reclame overhevelen naar de werkvloer.