Op 8 juli neemt de Eerste Kamer een beslissing over de nieuwe Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) die de regering per 2015 wil invoeren. Door de aangekondigde wijzigingen staan gemeenten voor de uitdaging om bredere Wmo-taken vanaf 2015 met minder budget uit te voeren. Een oplossing ligt mogelijk in resultaatgerichte financiering, zo stelt de landelijke zorgorganisatie Tzorg in een persbericht.
Tzorg biedt zorg aan in ruim 300 gemeenten. Met resultaatgerichte financiering kunnen gemeenten de noodzakelijke besparingen van 30 procent realiseren en tegelijk de zorg kwalitatief en menselijk houden. Ouderen worden niet aan hun lot overgelaten en blijven ermee in beeld, zo leert de ervaring van Tzorg. Vele gemeenten maakten al een geslaagde keuze voor deze innovatieve aanpak.
De innovatieve manier van resultaatgericht werken bestaat met name uit het loslaten van de gewoonte om zorgvoorzieningen te koppelen aan strak omschreven werkzaamheden en de bijbehorende indicatie, uitgedrukt in uren. Met resultaatgerichte financiering wordt de geleverde zorg bekostigd op basis van het eindresultaat (bijvoorbeeld een schoon huis) en niet op basis van de hoeveelheid werkzaamheden en tijd.
Volgens directeur van Tzorg Mark van den Berg is de resultaatgerichte aanpak toekomstbestendig en zal hiermee voorkomen worden dat kwetsbare ouderen buiten de boot vallen en van hulp verstoken blijven. 'Je voorkomt ook dat cliënten zorgvragen direct bij duurdere AWBZ zorginstanties neerleggen. Dat is heel wat verstandiger dan ouderenzorg over de schutting gooien. Sommige gemeenten laten ouderen hun zorg zelf maar regelen en betalen', aldus Van den Berg.
© Nationale Zorggids