Normal_14014760710011_1

(Novum) - Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) erkent dat ouderen verblijf in een verpleeghuis is ontzegd terwijl ze daar wel recht op hadden. Ze zijn te streng beoordeeld door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en dat heeft geleid tot 'onwenselijke situaties'. Dat laat Van Rijn weten naar aanleiding van een reportage van Nieuwsuur die vrijdagavond werd uitgezonden.

Signalen over misstanden in de geriatrische revalidatiezorg bereikten het ministerie in februari. Na overleg met het CIZ is het probleem opgelost, schrijft de staatssecretaris Het CIZ had in een aantal gevallen te streng gekeken of instellingen niet onnodig een te zware indicatie aanvragen. "Dat heeft her en der geleid tot onwenselijke situaties", zegt Van Rijn in een verklaring. Het CIZ zou nu scherper opletten.

Mensen met ernstige fysieke aandoeningen worden voortaan niet meer naar huis gestuurd. Die afspraak is inmiddels van kracht, en wordt opgenomen in de verduidelijkte indicatiewijzer die 1 juli verschijnt. "Met het CIZ heb ik afgesproken dat er opnieuw wordt gekeken naar de cliënten waar het hier om gaat", zegt Van Rijn. "En mochten er signalen zijn dat mensen desondanks buiten de boot dreigen te vallen, hoor ik dat graag."

Volgens voorzitter Eef Peelen van V&VN Transverpleegkundigen zijn de verbeteringen op revalidatieafdelingen in verpleeghuizen al merkbaar. "Het gaat soepeler sinds april", zegt ze in de verklaring van het ministerie. Artsen en brancheorganisatie van zorgondernemers Actiz stellen echter tegen Nieuwsuur daar nog niets van te hebben gemerkt. Actiz-directeur Aad Koster pleit voor een onafhankelijk onderzoek.

Specialisten ouderengeneeskunde vertellen in het nieuwsprogramma dat niet alleen het krijgen van een verzorgingshuisplek tegenwoordig bijna onmogelijk is, maar dat ook het regelen van een verpleeghuisplek steeds moeilijker is. De artsen zouden met hun rug tegen de muur staan en trekken in Nieuwsuur aan de bel.

De artsen werken op een geriatrische revalidatieafdeling in een verpleeghuis waar ouderen tijdelijk revalideren na bijvoorbeeld een botbreuk of herseninfarct. De doktoren slagen er vaak niet in deze mensen in een verpleeghuis geplaatst te krijgen. Zo zou het CIZ vinden dat mensen die niet zelfstandig naar het toilet kunnen soms toch naar huis kunnen. Deze groep moet het dan doen met een combinatie van incontinentiemateriaal en thuiszorg. "Ik vind het niet menswaardig. Naar mijn idee zakt de zorg dan echt door de bodem", zegt een van de artsen.

Door de fouten van het CIZ zijn kwetsbare, hulpbehoevende ouderen naar huis gestuurd terwijl artsen dit onaanvaardbaar vonden, concludeert Nieuwsuur. De omvang van de fouten van het CIZ en van de gedupeerde groep ouderen zijn overigens onduidelijk

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat de staatssecretaris dinsdag in het vragenuurtje opheldering moet geven. "De SP wil dat de staatssecretaris haarfijn uitlegt of het CIZ op eigen houtje de indicaties heeft verscherpt of dat dit toch in opdracht van het ministerie is gebeurd", zegt ze tegen Nieuwsuur. Haar CDA-collega Mona Keijzer gaat een debat aanvragen en wil een brief van de staatssecretaris. D66 wil ook nadere uitleg.