Oudere man alleen op een bankje
Van alle 65-plussers in Brabant is bijna de helft eenzaam, zo blijkt uit de Ouderenmonitor van de GGD. Brabantse ouderen zijn hiermee eenzamer dan de rest van de Nederlandse ouderen. De gemeente heeft naar aanleiding van de hoge score een speerpunt gemaakt van sociaal isolement. Dit meldt Omroep Brabant. 
 
In Roosendaal, Waalwijk en Eindhoven is de eenzaamheid het grootst. Absolute topper in de lijst is Roosendaal; 52 procent leeft in sociaal isolement. De ouderen hebben weinig contacten en ondervinden emotionele last van hun eenzaamheid. In veel gevallen zijn de bezoekjes van de thuiszorg de enige momenten waarop de ouderen hun verhaal kwijt kunnen. 
 
De grotere eenzaamheid heeft meerdere oorzaken. Mensen worden steeds ouder waardoor ze steeds meer naasten verliezen. Daarnaast hebben de familieleden het vaak druk en gaan ze minder langs bij opa en oma. Ook denken ouderen vaak dat ze anderen tot last zijn en houden zich daarom stil. Daarnaast heeft het ook nog een maatschappelijke oorzaak, aldus Queen Jasper-Couzijn, coördinator bij het Humanitas-maatjesproject in Roosendaal. "De maatschappij is zo individualistisch ingesteld. Heb je geen familie, vrienden en bekenden? Dan val je direct buiten de boot." 
 
Toch zijn de eenzaamheidscijfers hoger dan verwacht, onder meer omdat er toch veel projecten georganiseerd worden juist om het sociale isolement van ouderen te doorbreken. Ook in Brabant, aldus Jasper-Couzijn. “Er zijn hier veel projecten en initiatieven. Blijkbaar zijn er toch nog mensen die wij niet zien of die onze hulp niet weten te vinden."
 
De gemeente heeft naar aanleiding van de score uit de Ouderenmonitor een speerpunt gemaakt van sociaal isolement onder ouderen. Desalniettemin lijken zij het probleem door te schuiven naar andere organisaties. Wethouder Kees Jongmans: "We hebben afgesproken dat de maatschappelijke organisaties een uitvoeringsplan maken. Zij hebben inmiddels al veel projecten om de eenzaamheid te bestrijden. De gemeente ondersteunt deze initiatieven."
 
© Nationale Zorggids