Normal_ambulance__3_

Patiënten met een beroerte hebben een grotere kans om op tijd een trombolysebehandeling te krijgen in regio's waar deze zorg gecentraliseerd is dan in andere regio's. Promovendus Maarten Lahr van de Rijksuniversiteit Groningen pleit voor een verbetering van de gehele keten voor acute zorg bij beroerte. Dat meldt Artsennet.

Trombolyse is een infuus met stolseloplossende medicijnen voor patiënten die een beroerte hebben gehad. De behandeling moet binnen 4,5 uur na de beroerte plaatsvinden. De kans op herstel wordt met het verstrijken van de tijd direct na het infarct snel kleiner.

Uit onderzoek van Lahr blijkt dat het aantal patiënten dat trombolyse krijgt in Nederlandse ziekenhuizen relatief laag is, variërend van vijf tot vijftien procent. De oorzaak van deze lage cijfers is dat patiënten vaak te laat in het ziekenhuis aankomen. Bij centralisatie van de zorg in een regio blijkt het aantal patiënten dat op tijd een trombolyse krijgt te stijgen naar 22 procent.

“In het centrale model werden vaker ambulances ingezet. Ook kregen meer patiënten een hoge prioriteit ambulancevervoer,” licht Lahr toe. “ In het centrale model was de rijtijd naar het ziekenhuis wel iets langer maar de zorg in het centrale gespecialiseerde ziekenhuis was zoveel sneller, dat dit verschil in rijtijd werd gecompenseerd.”

Sommige ziekenhuizen hebben hun acute zorg goed afgestemd met partners in de keten en behalen goede resultaten met de toediening van trombolyse maar dat is niet overal het geval. Volgens Lahr is het de moeite waard om te onderzoeken of een centraal organisatiemodel de acute zorg ook daar kan verbeteren.

© Nationale Zorggids