Mensen met dementie slapen beter door dynamisch licht
2 januari 2024 om 11:38
< 1 min lezen

Mensen met dementie slapen beter door dynamisch licht

Medicatie heeft weinig effect op het slaappatroon, gedrag en psychisch welzijn van mensen met dementie. Nieuw promotieonderzoek van Ellen van Lieshout-van Dal van Tilburg University toont aan dat dynamisch licht een veelbelovende behandeling kan zijn om slaap- en psychische problemen bij mensen met dementie te verbeteren of zelfs voorkomen. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat deze mensen langer thuis kunnen blijven wonen, meldt Tilburg University.

Mensen met dementie komen minder vaak buiten, hebben in hun woningen beperkte lichtinval en vaak een vertroebelde en verstijfde ooglens. Onze biologische klok heeft echter licht nodig om een gezond slaappatroon en goede mentale gezondheid te hebben.

Klinisch en thuis

Dynamisch licht kan een uitkomst zijn voor mensen met dementie. Dit bootst het natuurlijke verloop van daglicht na. In het onderzoek van Van Lieshout-van Dal is onderzocht of licht het slaappatroon, gedrag en psychisch welbevinden van mensen met dementie positief kan beïnvloeden. Dit gebeurde in een klinische setting en in de thuissituatie.

Geen significante verbetering in slaappatroon thuis

Patiënten in een psychiatrische kliniek werden drie weken lang blootgesteld aan licht en daarna drie weken niet. “Deelnemers werden hierdoor aan meer licht blootgesteld. Zij lieten een significante verbetering van het slaappatroon zien, zoals het aantal minuten nachtrust en frequentie van nachtelijk dwalen. Ook nam ontremd gedrag significant af”, aldus de onderzoeker. Het dynamisch licht had opvallend genoeg geen duidelijk effect op het slaappatroon van mensen in de thuissituatie. Waarschijnlijk omdat zij vaker buiten komen dan mensen die in een instelling wonen. Wel hadden zij beduidend minder last van agitatie en depressie.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • GGZ

    Anhedoniemedicatie: recente ontwikkelingen in de behandeling

    3 januari 2025 om 10:00
    • GGZ

    Een avond met meldingen over ‘verwarde personen’: inzicht in streettriage

    30 december 2024 om 15:03