Meer verpleeghuizen nodig, maar bouw ervan ligt achter op schema
Niet alleen de stijgende bouwkosten, maar ook beleidsveranderingen houden de bouw van broodnodige nieuwe verpleeghuizen tegen. Er zijn dringend extra verpleegzorgplekken nodig voor mensen met dementie, maar het is voor zorgondernemers een te groot risico om deze te realiseren. Dit meldt Pointer.
Voor 2030 wil minister Conny Helder voor Langdurige Zorg er 40.000 extra verpleegzorgplekken bij hebben, maar dat zullen er waarschijnlijk niet meer dan 20.000 zijn. Het is voor zorgondernemers steeds lastiger om nieuwe verpleeghuizen uit de grond te stampen, mede door de verlaagde vergoeding voor huisvesting die de overheid ze geeft. Het investeringsrisico is te groot geworden.
Geclusterde woningen
Als het aan Helder ligt, wordt (intensieve) zorg voor ouderen met dementie zoveel mogelijk thuis aangeboden. Maar wanneer woningen van ouderen niet dicht bij elkaar in de buurt liggen, is ook deze vorm van zorg lastig te organiseren. Pepita Breugem, bestuurder van Frankelandgroep, pleit daarom voor geclusterde woningen. “We kunnen bij mensen thuis in de wijk niet dezelfde zorg bieden als bij geclusterde woningen. Dat is onhaalbaar vanwege personele inzet.” Daarnaast is die zorg niet voor iedereen passend.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky