Mantelzorgers werken gemiddeld 12 uur minder per week
11 november 2024 om 09:50
< 1 min lezen

Mantelzorgers werken gemiddeld 12 uur minder per week

Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland, benadrukt het belang van steun van werkgevers: : “We roepen werkgevers op om aandacht te hebben voor deze groeiende groep. Zo voorkom je dat mantelzorgers minder uren gaan werken of uitvallen.”

Behoefte aan ondersteuning

Naast de uitdagingen op het werk, ervaart 56 procent van de mantelzorgers zichzelf als redelijk tot zwaar of overbelast. Uit de Dementiemonitor blijkt verder dat mantelzorgers steeds minder hulp ontvangen van hun sociale omgeving naarmate de dementie van hun naaste vordert. Dit maakt de combinatie van mantelzorg en dagelijkse verplichtingen nog zwaarder.

Ook de wachttijd voor casemanagement, een belangrijke vorm van ondersteuning die gedekt is in de basisverzekering, blijft problematisch. Mantelzorgers moeten gemiddeld 16 weken wachten op een casemanager dementie, wat ruim boven de norm van 6 weken ligt. Naast casemanagement zijn hulp in het huishouden en ondersteuning van de huisarts veelgevraagde vormen van zorg.

Druk op de zorg groeit door vergrijzing

Met momenteel zo’n 300.000 mensen met dementie in Nederland, en een verwachte toename tot meer dan een half miljoen in 2040, groeit de druk op zowel de zorgsector als op mantelzorgers aanzienlijk.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Laatste Wil wil dat Nederland zelfdodingscapsule Sarco gedoogd

    Vandaag om 09:28
    • Ouderenzorg

    Zeker 2.000 zorgcentra voor ouderen nodig voor 2040

    Vandaag om 09:18