10 april 2014 om 10:53
< 1 min lezen
Knelpunten woningen hulpbehoevenden in kaart gebracht
Het tekort aan woningen voor ouderen dat gaat ontstaan doordat veel hulpbehoevenden niet meer in tehuizen terecht kunnen in de toekomst is in kaart gebracht. Adviesbureau Companen heeft de behoefte aan verzorgd wonen over de periode 2013-2023 in cijfers vertaald en per regio op de kaart gezet. Dit meldt Gemeente.nu naar aanleiding van een artikel van Kenniscentrum Wonen-Zorg van Aedes-Actiz.
De komende jaren sluit in ieder geval de helft van alle verzorgings- en verpleeghuizen. Daarnaast gaat een derde van de psychiatrische instellingen dicht. Veel mensen die eerst recht hadden op huisvesting in een instelling of woongroep moeten door het overheidsbeleid thuis gaan of blijven wonen. Zonder extra maatregelen, zo zegt Aedes-Actiz, onstaan er grote woningentekorten voor deze mensen.
De kaart brengt in beeld hoe groot de behoefte van ouderen aan beschermd wonen door deze verandering zal worden. Bescherm wonen, zo legt Companen uit, is het wonen in een omgeving waar veiligheid is geboden en waar begeleiding beschikbaar is. Hierbij is zowel de behoefte aan individuele zorg aan huis als de behoefte aan complexgewijs verzorgd wonen in ogenschouw genomen.
“We hebben bij het maken van onze kaarten gekeken naar de demografische kenmerken van ouderen en welke zorgindicaties zij nu hebben”, zegt directeur Bram Klouwen van Companen. “Hierop zijn we door gaan rekenen naar de toekomst. Het beeld wat hierdoor ontstaat laat zien dat het volume en de leeftijd in stedelijke gebieden het hoogst is en dat dus in die regio’s de vraag naar beschermd wonen het sterkst zal toenemen.”
In de berekening van de verwachte behoefte is niet meegenomen of de huizen waar mensen momenteel wonen mogelijk aangepast kunnen worden tot beschermde woningen. “Voor sommige doelgroepen is meer mogelijk in de zin van woningaanpassingen en particuliere thuiszorg,” zegt Klouwen “Maar kleine huizen met smalle doorgangen waar geen rolstoel doorheen kan, zullen niet volstaan.”
© Nationale Zorggids