
Kamer: ‘Terminale patiënten moeten altijd thuis kunnen sterven’
De Tweede Kamer vindt dat het kabinet zich samen met zorgverzekeraars actiever moet inzetten om terminale patiënten thuis te kunnen laten sterven. Op dit moment leggen verzekeraars financiële belemmeringen op, waardoor niet iedere patiënt palliatieve thuiszorg kan krijgen. Dit meldt Trouw.
Zorgverzekeraars leggen financiële belemmeringen op aan wijkverplegingsorganisaties, waardoor ze lang niet altijd palliatieve zorg thuis kunnen of durven leveren. Er kunnen namelijk naheffingen volgen als ze te veel uren leveren of als de verpleging niet doelmatig is. Hiervoor leggen zorgverzekeraars veelal een doelmatigheidstoets af, behalve Zilveren Kruis. Die is van mening dat terminale zorg altijd doelmatig is.
Kostenbeheersing begrijpelijk, maar niet ten koste van
Dat zorgverzekeraars de kosten willen beheersen, vinden Kamerfracties begrijpelijk. Maar dat mensen met een stervenswens thuis, dat niet kunnen doen is dat niet. Zo zijn er inmiddels schrijnende voorbeelden: een vrouw die haar eveneens bejaarde buurvrouw moest vragen om haar de laatste twee nachten bij te staan of een jonge man die in het ziekenhuis moest sterven omdat de zorgverzekeraar en zorgaanbieder nog geen akkoord hadden bereikt over palliatieve thuiszorg.
Afspraken zorgverzekeraars en NZa
Staatssecretaris Vicky Maeijer voor Langdurige en Maatschappelijke Zorg vindt ook dat geld geen drempel mag zijn om palliatieve zorg thuis te leveren. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en zorgverzekeraars zouden wat haar betreft afspraken hierover moeten maken, die wellicht een plek kunnen krijgen in het aanvullend zorgakkoord.
Lees ook: Door budgetplafond geen nachtzorg beschikbaar voor terminaal zieke man