Vandaag om 08:43
< 1 min lezen

Jongere dementiepatiënten leven langer dan oudere patiënten

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Mensen die op jonge leeftijd dementie krijgen, leven gemiddeld langer dan ouderen met dezelfde diagnose. De vorm van dementie speelt ook een rol: met alzheimer is de levensverwachting het langst. Dat blijkt uit een wereldwijde meta-analyse onder leiding van epidemioloog Frank Wolters van het Erasmus MC, meldt Medisch Contact.

Vrouwen leven na een dementiediagnose gemiddeld langer dan mannen. Op 65-jarige leeftijd hebben vrouwen nog acht jaar te leven, tegen 5,7 jaar voor mannen. Bij 85-jarigen is dat verschil 4,5 versus 2,2 jaar. Alzheimerpatiënten leven gemiddeld 1,4 jaar langer dan mensen met andere vormen van dementie.

Een derde van resterende levensjaren in verpleeghuis

Verpleeghuizen spelen een belangrijke rol, blijkt verder uit het onderzoek. Vijf jaar na de diagnose woont 57 procent van de patiënten in een verpleeghuis. Zij brengen daar gemiddeld een derde van hun resterende levensjaren door.

Kritiek

Het onderzoek, gebaseerd op 261 studies tussen 1984 en 2024, biedt waardevolle inzichten in levensverwachting en zorgbehoeften bij dementie. Het is een van de meest uitgebreide analyses op dit gebied. Noorse experts Bjørn Strand en Anette Ranhoff noemen het onderzoek relevant, vooral omdat vergelijkbare reviews meer dan tien jaar oud zijn. Ze zien de data over levensverwachting als solide, maar hebben kritiek op de beperkte betrouwbaarheid van schattingen over verpleeghuiszorg. Slechts 10 procent van de gegevens ging over deze zorg, waarbij de onderzoeksmethoden ook nog eens niet adequaat waren.

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Ouderenzorg Friesland bundelt krachten voor nieuwe dokterswacht met AI

    Gisteren om 12:28
    • Ouderenzorg

    Cliënten T-zorg Rotterdam krijgen onterechte brief over directe stopzetting thuiszorg

    Gisteren om 09:50