
Huisartsentekort treft vooral thuiswonende ouderen en mensen met beperking
Zes op de tien huisartsenpraktijken nemen geen nieuwe patiënten meer aan. Ondertussen zoekt één op de twintig Nederlanders wanhopig naar een nieuwe huisarts, blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Vooral ouderen en mensen met een verstandelijke beperking hebben hier last van, zegt hoogleraar Iris Wallenburg. Dit meldt Trouw.
Volgens Wallenburg van de Erasmus School of Health Policy & Management hangt het huisartsentekort samen met het beleid om ouderen langer thuis te laten wonen. Juist zij en mensen met een beperking groepen vragen veel tijd van de huisarts. Huisartsen worstelen met hun complexe zorgvragen én vragen zich af of ze wel de juiste expertise hebben, ziet Wallenburg.
Verpleegkundig specialist of specialist ouderenzorg
Maar hoe kun je de huisarts dan ontlasten en de zorg waarborgen? Met geclusterde kleinschalige woonvormen bijvoorbeeld. Daar hebben ouderen zorg in de buurt en kijkt eerst een andere medisch professional mee. Ook specialisten ouderengeneeskunde kunnen de wijk ingaan, zoals gebeurt in het Meso-project van geriater Ester Bertholet. Verpleegkundig specialisten of ouderenartsen kunnen dan een deel van het takenpakket van huisartsen overnemen, zodat zij hier niet meer mee belast zijn. “Zulke zorg is met zijn allen regionaal soepeler te regelen”, zegt Wallenburg. “Er is zo ook meer expertise beschikbaar en dan kan de zorg beter worden.”
Voor iedereen een vaste huisarts is niet realistisch
Ook voor mensen met een verstandelijke beperking kan eerder een verpleegkundig specialist worden ingezet, zodat de huisarts ruimte heeft voor andere zaken. Het is niet realistisch om te denken dat zij of ouderen allemaal weer een vaste huisarts krijgen, zegt de hoogleraar. Zij denkt dat regionaal georganiseerde zorg echt de oplossing is om de problemen in de huisartsenzorg het hoofd te bieden. En zelfzorgapps dan? Ook die zijn niet de oplossing, vooral niet voor mensen die slechts beperkt digitaal vaardig zijn.