
Gezondheidsraad: meer onderzoek nodig naar bevolkingsonderzoek longkanker
Een landelijk bevolkingsonderzoek naar longkanker kan levens redden. Maar of de voordelen opwegen tegen de nadelen, is nog onduidelijk. De Gezondheidsraad adviseert om het screeningsprogramma eerst verder uit te werken voordat er een beslissing valt. Dit meldt de Gezondheidsraad.
Screening kan longkanker in een vroeg stadium opsporen en mogelijk sterfte verminderen. Toch zitten er risico’s aan. Niet elke verdachte uitslag betekent daadwerkelijk kanker. Mensen kunnen onnodig angst ervaren en onnodige vervolgonderzoeken ondergaan. Ook kan screening andere aandoeningen aan het licht brengen, met onduidelijke gevolgen voor de patiënt. Belangrijke vragen staan dus nog open: hoe vaak moet er gescreend worden? Wat gebeurt er na een ongunstige uitslag? Zonder duidelijke antwoorden is een oordeel over de effectiviteit van een bevolkingsonderzoek nog niet mogelijk.
Meer onderzoek
De Gezondheidsraad adviseert het ministerie van Volksgezondheid om eerst meer onderzoek te doen naar de praktische uitvoering van een bevolkingsonderzoek naar longkanker. Pas daarna kan bepaald worden of dit verantwoord is.
Lees ook: ‘Ouderen die roken hebben baat bij tweejaarlijks longkankerscreening’